El dispositiu per controlar l'accés en vehicle a la zona de la riera de Merlès aquest estiu ha finalitzat amb 97 multes per vehicles mal estacionats i una denúncia per fer foc. Aquesta última comporta una sanció de 1.500 euros perquè és una infracció greu, mentre que aparcar en una zona no permesa està sancionat amb 300 euros. Des del 15 de juliol fins al 31 d'agost es va posar en marxa una prova pilot per combatre la massificació d'aquesta zona de gorgs d'interès natural.

Els alcaldes de Borredà i de les Llosses han fet una valoració positiva del dispositiu per controlar l'accés en vehicle a la riera de Merlès, així com la vigilància que s'ha fet al llarg de la temporada en què s'ha restringit l'entrada de cotxes i de visitants a la zona natural. Es tracta d'una zona de gorgs que cada estiu registrava una forta presència de banyistes i que posava en risc la conservació d'aquest entorn natural. El maig passat es van aprovar les ordenances d'ús públic de la riera per reduir l'impacte en el medi i millorar la seguretat i aquest ha estat el primer estiu que s'han aplicat. Des de llavors està prohibit acampar, fer foc, capturar fauna o saltar, entre d'altres. «Creiem que la prova pilot ha funcionat bé», ha afirmat l'alcalde de les Llosses, David Serrat, que ha destacat que en general els visitants han respectat les normes.

El punt més problemàtic ha estat el tram sud, d'uns 3 quilòmetres, que té dos punts d'accés per carretera i que comunica amb el municipi de Borredà. Aquí el que es va fer va ser col·locar pedres grans als vorals, posar senyalització de prohibit aparcar i un aparcament habilitat d'unes 15 places. Tot i així es van posar 97 sancions per aparcar en zones no permeses. Pel que fa al denunciat per fer foc, l'incident es va registrar el 15 d'agost quan un vigilant el va enxampar. Aquesta infracció es considera greu i comporta una sanció de fins a 1.500 euros.

Tal com ha explicat l'alcalde de Borredà, Joan Roma, durant aquest estiu al tram de les Llosses, es va contractar un informador que feia de filtre i només deixava passar en vehicle els propietaris de la zona o aquells que tenien permisos per fer-hi activitats, la resta havia d'accedir-hi a peu. També lliurava un díptic informatiu amb les normes i les espècies d'interès de la zona, com ara el gamarús, el blauet o el cranc de potes blanques. En la resta de trams entre Borredà, la Quar, Lluçà, Sagàs i Santa Maria de Merlès hi han estat treballant diversos vigilants per vetllar pel compliment de la normativa.

Roma, tot i que ha explicat que en una primera valoració entre els ajuntaments del territori per on passar la riera s'ha considerat que les actuacions han fet efecte, creu que «tot i que anem pel bon camí» de cara a la propera temporada «caldrà ampliar les restriccions i la vigilància».