L'actual govern de la CUP de Berga, tal com ja va manifestar l'equip durant el primer mandat, vol potenciar la zona de Sant Francesc per convertir-la en un pol cultural que doni més vida a aquesta part del barri vell, a tocar d'una de les principals artèries comercial de la ciutat.

A banda de la nova sala d'exposicions que ocupa la primera planta de l'antic convent, en aquesta zona de la ciutat hi ha també dos edificis clau en la vida cultural berguedana, com són el de l'Escola Municipal de Música de Berga i el Teatre Municipal -amb la sala Casino annexa. Ara, un dels reptes que té entre mans el consistori és destinar les plantes buides del convent de Sant Francesc a noves activitats culturals i instal·lar-hi els serveis de la biblioteca i de l'arxiu històric. «Treballem per traslladar la biblioteca al convent», ha afirmat aquesta setmana la regidora de Cultura de Berga, Roser Valverde, que s'ha refermat en la voluntat de l'equip de govern d'aconseguir fer realitat aquest projecte que ja fa uns anys que tenen al damunt de la taula. Per a la regidora, el trasllat de la biblioteca i de l'arxiu històric a Sant Francesc serviria per «dinamitzar molt més el barri vell, perquè són equipaments, especialment la biblioteca, que mouen gent». Valverde és conscient de la dificultat de poder fer realitat aquests objectius, tot i que assegura que hi estan treballant.

Per altra banda, no descarten poder-hi encabir altres propostes relacionades amb la cultura i l'art, que també complementarien l'oferta expositiva i d'activitats de la nova sala cultural.