Nervis, expectació i una certa confusió. Així es viu el dia D al matí a la residència Nostra Senyora de Queralt de Berga, popularment coneguda com les Germanetes. Els residents van seguir el ritual diari i després d'esmorzar alguns van anar a votar.

Arriben els primers voluntaris de l'Assemblea Nacional (ANC) amb un plafó amb el mapa de Berga per saber on cal anar a votar. El passeig de la Pau ha esdevingut la línia que divideix la ciutat. El sector est a un centre, l'oest a l'altre. A la recepció de la residència berguedana una desena de persones grans esperen els seus particulars guies, els ciutadans que els han anat a buscar per dur-los amb cotxes fins a peu d'urna. N'hi ha més que avis han de menester el servei. Se n'hi havien apuntat una trentena però no caldrà transportar-los a tots perquè alguns familiars han anat a buscar les seves persones grans per dur-les a votar ells mateixos. Els que tenen problemes de mobilitat i volen exercir el seu dret a vot seran transportats per un servei adaptat de la Creu Roja.

Al vestíbul s'hi barregen els voluntaris, les persones grans i les monges per aclarir quina adreça figura al carnet d'identitat i veure si cal anar a votar a la secció d'institut Serra Noet, a l'antiga caserna militar i ara al costat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra o bé a l'IES Guillem de Berguedà, aquest centre té com a veïns la seu de la Guàrdia Civil. Casualitats que ahir prenien relleu.

Entre els usuaris d'aquest serveis un dels més veterans és en Josep Simon, de 91 anys. Té molt clar per què vol anar a votar. "Tota la vida he desitjat que Catalunya fos independent", explica amb veu ferma i claredat d'idees. Recorda que durant la Segona República, l'aleshores president de la Generalitat, Francesc Macià, va ser a Berga per inaugurar el pavelló de Suècia. Tot i que ser independentista ha esdevingut gairebé una tendència, a en Josep Simon res d'això no li ve de nou. "Em ve de família, el meu pare era d'esquerres i molt catalanista i jo ho he sigut tota la vida", exposa amb naturalitat. Ell va ser un dels diferents usuaris del servei per anar a votar que van oferir al llarg del dia a la ciutat els compromesos voluntaris de l'ANC.