El Pi de les Tres Branques presidirà l'Aplec del proper diumenge 19 de juliol amb la seu aspecte original. Aquest dimecres s'han realitzat els treballs per recuperar l'estètica de l'arbre monumental després que uns brètols tallessin una de les seves branques el mes de maig de l'any passat. Una grua de grans dimensions ha mogut la branca de més de dues tones de pes per tornar-la a col·locar al seu lloc habitual. L'operació va començar fa uns mesos amb la instal·lació d'uns nervis d'acer per recuperar l'estructura de la branca i aquest dimarts s'ha completat tot el procés amb uns treballs que es preveu que s'allarguin tot el dia amb l'objectiu que totes les parts de l'arbre quedin ben ajustades.

L'empresa especialitzada Don Árbol ha estat l'encarregada dels treballs de recol·locació de la branca encastant-la a la soca i subjectant-la per l'exterior amb unes làmines de ferro (una mena de faixa metàl·lica) collades a la fusta. Estan dimensionades per suportar les 2,5 tonelades que pesa i el balanceig que pugui tenir per la seva alçada i per suportar les ventades de fins a 120 quilòmetres l'hora segons ha explicat a aquest diari Adrià Solé, l'alcalde de Castellar del Riu.

El braç de teia va començar a recuperar la seva fesomia original ahir. A primera hora del matí va ser traslladada des de la nau del polígon industrial de la Valldan a Berga fins al pla de Campllong (Castellar del Riu). Els tècnics la van treure de la caixa del camió en el que s'havia transportat amb la ploma d'una grua i la van dipositar al camp que hi ha davant del Pi recolzada damunt d'uns palets.

Seguint el disseny del director tècnic del projecte Gerard Passola, els especialistes de Don Árbol, l'empresa que executa els treballs, van collar una mena de ferules metàl·liques per reconstruir literalment les diferents parts de la branca de la que s'ha pogut aprofitar un 70% de l'original. Aquests elements metàl·lics se subjecten amb cargols. A la fusta també s'hi van col·locar resines i argila per tal de tapar-ne forats i dissimular el màxim possible aquestes subjeccions exteriors. L'objectiu és que un cop alçada i recol·locada a la soca, l'augusta branca tingui un aspecte el més natural possible.

La reposició de la branca apedaçada arriba només 12 dies abans que se celebri l'Aplec nacionalista del Pi, que s'escau el tercer diumenge de juliol. El cost de refer la branca és de 35.000 euros i el paguen a parts iguals la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

Si l'any passat la mutilació d'una branca del Pi vell va fer que l'aplec revifés i aplegués més visitants que els darrers anys immediatament posteriors. Fonts de l'ajuntament de Castellar del Riu van calcular que hi havien assistit unes 2.500 persones, la xifra més alta dels darrers anys. Es tractava d'un públic que va voler fer palès el seu suport després de l'atac a aquest símbol. També hi va ajudar que la cita es va escaure uns mesos abans de la consulta del 9-N, una conjuntura política favorable per al rellançament de la trobada berguedana que reivindica el seu paper de plataforma de l'independentisme.

Enguany la celebració arribarà amb la branca de l'emblema refeta però amb una de les tres branques de l'hereu, el Pi jove, situat a uns centenar de metres del gran, mig serrada. Un nou atemptat al símbol.