La mobilitat i l'aparcament seran dos dels principals maldecaps de la concentració que es farà a Berga amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre. Es preveu que porti a la ciutat entre 40.000 i 50.000 persones i que, així, esdevingui l'acte més multitudinari que s'hi hagi fet mai. Berga és una de les cinc ciutats de Catalunya on l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) organitza les mobilitzacions d'enguany de l'11-S a través d'un acte coordinat. Les altres ciutats són Lleida, Salt, Barcelona i Tarragona.

Els cossos policials i els organitzadors treballen amb la hipòtesi que arribaran a Berga uns 5.000 vehicles particulars i més de 300 autobusos. Pel que fa als vehicles particulars, s'habilitaran zones d'aparcament al barri del Tossalet de les Forques i també a l'antiga carretera C-1411 de la Cabana a Cercs. Es tracta d'un tram de via amb molt poc trànsit que aquell dia s'habilitarà com aparcament, segons ha explicat a Regió7 Manel Escobet, secretari nacional de l'ANC a la Setena Regió. Si l'afluència de vehicles particulars "es desbordés" s'habilitarà un altre espai per aparcar a l'antiga carretera C-1411, a partir de la vella Menfis en direcció a cal Rosal.

Pel que fa als autocars, els més matiners els faran aparcar des de l'alçada de la residència Sant Bernabé a la carretera de Sant Fruitós fins a la rotonda del polígon industrial de la Valldan i també al seu interior. A la part baixa de la zona industrial hi haurà l'espai per als busos llançadora que portaran participants des del Bages. En principi està previst que facin dos viatges, però si cal en faran més, ha explicat Escobet. També hi haurà una zona d'aparcament a Avià, població situada a només 4 quilòmetres. L'organització posarà a disposició de les persones amb problemes de mobilitat uns autobusos per dur-los fins al centre de Berga. A més, hi haurà un servei de la Creu Roja per traslladar els assistents amb dificultats.

Marxes a peu

Per a la resta de persones s'han organitzat diverses marxes a peu (que es faran arreu de Catalunya) per ajudar a canalitzar els participants des d'Avià fins a Berga i des de l'aparcament de l'antiga C-1411 a Cercs fins a la ciutat.

La sergent en cap de la Policia Local, Fina Vizuete, ha explicat que els autocars no es deixaran entrar dins de Berga i seran obligats a circular per la variant de la Valldan cap als aparcaments. La zona de la concentració del passeig de la Pau estarà tallada al trànsit des de la rotonda a l'alçada del carrer Guillem de Berguedà. També es tallarà al trànsit la carretera de Solsona, on hi haurà els autocars estacionats i la gent que arribi a peu des del polígon i Avià. El carrer del Roser també estarà tallat.

La plaça de la Creu, on es muntarà l'empostissat per a les autoritats i convidats, que ocuparà una superfície de 165 metres quadrats, es començarà a muntar dissabte a la tarda i, per tant, es tallarà al trànsit aleshores. La dirigent policial ha explicat que es muntarà un hospital de campanya de la Creu Roja a la plaça de la Font del Ros per atendre els visitants que ho necessitin.

A més, hi haurà una ambulància a la plaça Viladomat i una altra a la dels Països Catalans. Vizuete ha informat que els efectius de la Policia Local, Mossos d'Esquadra, Creu Roja, Protecció Civil i Remer que treballaran per garantir la mobilitat i la seguretat de l'acte muntaran una sala de control dels comandaments al local que els ha cedit l'Associació Mountain Runners al carrer del Roser a tocar del passeig de la Pau, on es farà la concentració. La ciutat es dotarà d'un centenar de lavabos portàtils (els d'homes, oberts) ubicats sobretot a l'entorn del passeig de la Pau i de la Indústria

Més de 300 voluntaris

L'envergadura de la concentració que acollirà Berga fa que calguin moltes mans per fer feina. Aquesta setmana l'ANC de Berga ha convocat 200 representants de les assemblees del Bages, Moianès, Lluçanès, Solsonès, Anoia, Osona, Cerdanya, Alt Urgell i Ripollès per explicar-los els actes, recollir idees i demanar també voluntaris.

Manel Escobet ha explicat que per temes de mobilitat (donar informació als conductors sobre on es pot aparcar i als visitants sobre els llocs on vulguin anar) en faran falta 120. La mateixa xifra caldrà per estar als trams en què s'ha dividit el passeig de la Pau i 40 per estar-se a les barres que hi haurà al passeig de la Indústria. Els ingressos es destinaran a pagar les despeses que generi l'organització de l'acte.

En els propers dies, l'organització anirà explicant més detalls de la concentració, com la fira d'entitat sense ànim de lucre que es farà el 10 i l'11 de setembre al Vall o l'ampli ventall d'activitats lúdiques i culturals programades.