El mes d'octubre és el moment més eficient per fer el tractament contra la processionària perquè és l'època en què l'eruga comença a créixer i encara no s'ha tancat a la bossa. Precisament aquests dies s'està fent el tractament de fumigació que, a Catalunya, s'ha realitzat sobre unes 20.000 hectàrees. El Govern ha decidit triplicar el pressupost destinat a la fumigació, que aquest any arriba a 1 MEUR, per la greu afectació que va tenir la plaga l'any passat i per les nombroses queixes que hi ha hagut des del territori. Aquest dilluns s'ha fet el tractament al Berguedà, on feia vuit anys que no es feia cap fumigació d'aquest tipus. Aquí, els propietaris forestals consideren que la campanya és "insuficient", ja que tan sols s'han tractat 4.000 de les 10.000 hectàrees que es troben en estat greu.

Campanya molt més intensa la d'aquest any per debilitar la plaga de processionària, que afecta gran part dels boscos de pi, especialment de la Catalunya Central. Enguany, la campanya de fumigació arribarà a les 20.000 hectàrees, el triple que l'any passat i, en total, s'actuarà en 43 municipis de 12 comarques.

La directora general de Forest, Montse Barniol, ha explicat que el Govern ha fet un esforç i ha incrementat el pressupost fins a 1 MEUR "perquè l'afectació de l'any passat va ser molt severa i per donar resposta a les peticions dels ajuntaments i de tots els ciutadans que ens van fer arribar les seves queixes".

Els principals perjudicis que provoca la processionària afecten les persones i als animals provocant-los reaccions al·lèrgiques i urticàries. Pel que fa als arbres, aquests generalment es recuperen, tot i que perden molta vitalitat i poden arribar a quedar totalment defoliats.