El restaurant Sala de Berga reobirà les seves portes al públic aquest estiu amb el nom de Terra gràcies a un jove talent dels fogons, Pere Venturós (Berga, 1988).

El germà de Montse Venturós, l'alcaldessa de Berga, és un home a qui no espanten els reptes. La seva mare, Tere Villalba, recorda que quan era petit i jugava a futbol amb el Berga es passava mitja vida a la banqueta però això mai va ser un obstacle perquè mantingués ben vives les ganes i la il·lusió per sortir al camp com feien els seus companys.

A la seva perseverança s'hi ha d'afegir que té moltes ganes d'aprendre, capacitat de treball, d'adaptació i una tossuda voluntat d'aconseguir el que es proposa, sense rendir-se mai. Ara, a punt de fer els 29 anys (el seu aniversari és demà) torna a casa després d'haver après l'ofici de cuiner i de treballar a les cuines dels estrellats Àbac amb Xavier Pellicer (ara al davant del Celeri) i als restaurants del plaça Athénée i Le Meurice a París, de la factoria del tòtem gastronòmic Alain Ducasse. Venturós s'ha bregat, adquirit bagatge, experiència i galons en aquests dos santuaris del luxe i el refinament francesos. A Le Meurice, amb dues estrelles però que n'havia tingut tres, va ser-ne el cap de cuina. Poca broma.

Què pot fer decidir un cuiner jove que ha aconseguit el que molts no aconseguirien ni en somnis a deixar la ciutat de les llums? «He tornat a Berga perquè és casa meva». Així de senzill. Venturós explica a Regió7 que «el que havia anat a buscar a París ja ho tenia i quedar-m'hi hauria suposat no evolucionar». Per això s'ha proposat fer un pas més en la seva fulgurant carrera com a cuiner forjada des de baix de tot, tot i que admet amb naturalitat que en el món de l'alta cuina «tant pots pujar molt ràpid com també caure».

Aquest estiu, Pere Venturós preveu reobrir un clàssic de la gastronomia berguedana: el restaurant Sala. Aquest va ser un projecte de vida iniciat als anys 70 pel xef Miquel Màrquez i la seva dona, Montse Sala. Després de quatre dècades sent ambaixadors de la cuina berguedana, van tancar les portes de l'establiment a principi d'enguany per manca de relleu. Aquí és on el destí ha creuat els camins de la família Màrquez-Sala amb els de Pere Venturós.

«El meu objectiu era tenir un restaurant, no per guanyar estrelles ni per ser el millor del món», sinó per fer el que li agrada: cuinar. Es va assabentar que el restaurant Sala estava disponible. Va anar-se a mirar el local amb els de casa i, finalment, ha decidit fer el cop de cap. Ara està redactant el projecte per fer una neteja de cara a l'establiment. El restaurant «no canviarà al 100%» només a «estèticament».

Terra, «un bon restaurant»

Pere Venturós assumeix el llegat d'un restaurant amb història, sense complexos ni tampoc pors i amb moltes ganes de fer la seva pròpia cuina, adaptada a l'entorn berguedà. Per exemple, «el més lògic és treballar amb productes de la zona», explica. Pere Venturós té clar que vol que el Terra -així és dirà el seu projecte- «sigui un bon restaurant» que s'adapti a l'oferta culinària de la ciutat. Que sigui un lloc «assequible i que hi pugui anar la gent de Berga» fugint de l'elitisme però amb garantia de qualitat i per gaudir d'una bona taula. Perquè s'entengui: «no farem menús de 10 euros però tampoc de 200». Els objectius són que «la gent surti contenta i nosaltres ens hi puguem guanyar la vida».