L'Ajuntament de Puig-reig té previst actuar d'urgència per evitar que caigui la torre del castell de Merola, ja que es troba en molt mal estat de conservació i perilla la seva integritat. En declaracions a Regió7, l'alcalde Josep Maria Altarriba ha explicat que ja disposen del projecte executiu i que la Diputació de Barcelona s'ha compromès a pagar-los els 100% del cost d'aquesta primera intervenció d'emergència. «Sempre que fa vent fort o plou creuem els dits perquè no caigui», ha dit l'alcalde fent referència a la torre del castell de Merola.

Aquesta primera actuació de consolidació té un cost d'uns 20.000 euros, ha explicat el batlle. «Almenys hem d'evitar que caigui». La seva previsió és que de forma imminent comencin les gestions per contractar la intervenció de consolidació. Posteriorment, el consistori buscarà els diners per fer possible el projecte global de recuperació de la torre, que costa 200.000 euros, segons ha explicat l'alcalde Altarriba.

El projecte executiu d'aquesta obra l'ha redactat l'arquitecte Carles Enrich, dirigit pel Servei de Patrimoni Local (Spal) de la Diputació. L'objectiu de la intervenció «és la restauració i reforç de la tor-re del castell de Merola» -que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric- «amb la màxima adequació a la morfologia i ús originals».

Fonts de la Diputació han explicat que el projecte preveu fer «una nova estructura que respecti i redibuixi el perímetre original desaparegut». També es recuperarà «la funció de mirador amb el desenvolupament dels trams d'escales que s'encaixen en els nivells de sostres originals, els quals encara poden observar-se en les restes de la cara interior del mur conservat». Les fonts esmentades han exposat que «aquesta nova estructura consisteix en un entramat de perfils de fusta massissa, de proveïdors locals, que s'uneixen a través de platines metàl·liques ocultes, que configuren una gelosia tridimensional de barres que recupera la volumetria original de la torre». Per accedir a la torre es construirà una escala «exterior, com era habitual en les tor-res de defensa». L'accés a la torre «es proposa portar-lo a terme de forma controlada i guiada per a la seguretat dels visitants», han indicat fonts de l'ens provincial.

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha vistat recentment la torre del castell de Merola acompanyat del diputat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació, Josep Ramon Mut, que li va lliurar el projecte executiu de la intervenció integral en aquest element patrimonial.