«No és un comiat perquè, com bé han dit els grups, continuo sent l'alcaldessa. Continuarem treballant, continuarem endavant i esperem poder fer moltes accions de xoc amb l'Estat que haurem de definir en el decurs dels propers dies». Així s'expressava davant d'una sala de sessions plena de gom a gom abans de la celebració del ple d'anit Montse Venturós, des d'ahir inhabilitada per un període de mig any per exercir càrrecs públics, en compliment de la sentència del jutjat penal número 2 de Manresa, que l'ha condemnada per desobediència per negar-se a retirar l'estelada del pal del balcó consistorial en dues cites electorals. A partir d'ara s'obre un període de 10 dies hàbils perquè el govern berguedà de la CUP convoqui un nou ple que hauria de ser el de presa de possessió d'un nou alcalde. Mentrestant exercirà de batlle en funcions Oriol Camps, que és el primer tinent d'alcalde. El grup municipal de la CUP haurà de triar substitut de l'escó de Montse Venturós. El número 9 de la llista cupaire és Hug Tuyet i la 10, Roser Valverde.

El govern de la CUP ja ha anunciat que no pensen proposar cap candidat per presidir la corporació berguedana i tampoc la resta de grups majoritaris. Aquesta és la base de l'estratègia que vol aplicar l'executiu cupaire per visualitzar que, tot i que legalment Venturós no pot continuar sent l'alcaldessa, de facto continuarà fent la mateixa feina que realitzava fins ara i gaudirà del reconeixement com a tal per entitats i col·lectius ciutadans. Tal com va avançar aquest diari dimarts, l'article 196 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) preveu que en el cas que cap regidor vulgui ser alcalde -com es preveu que passi a Berga-, sigui proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista que va obtenir més vots. En aquest moment és Francesc Ribera Titot, que era el número 3 de la llista de la CUP, perquè la número 2, Anna Alsina, va dimitir. Ribera és regidor de Governació, Promoció Econòmica i Planificació pressupostària i segon tinent d'alcalde. Tanmateix, si Ribera no accepta el càrrec ni tampoc els següents regidors de la CUP, l'article 196 de la Loreg preveu que aleshores sí que hi hauria d'haver un alcalde accidental fins que s'acabi el mandat, un batlle que podria ser el mateix Ribera o Oriol Camps.

Anit, Oriol Camps ja va actuar com a alcalde en funcions en el ple ordinari que va començar a 2/4 de 9 amb una imatge que resumia l'actual conjuntura política que viu la ciutat: la cadira de la fins ahir alcaldessa va romandre buida.

Abans de l'inici del ple, els regidors van entrar a la sala de sessions plena de gom a gom com poques vegades. Es va fer, com es fa ja des de fa un any, un minut de silenci per reclamar la llibertat dels presos. I en acabat i amb Montse Venturós ocupant la seva cadira habitual de la presidència del ple, es va iniciar una ronda d'intervencions dels representants dels diferents grups municipals.

La darrera de parlar va ser Montse Venturós en el que va ser el seu comiat. La política berguedana va admetre que no poden realitzar «una desobediència efectiva» ja que «tots els actes que fa l'Ajuntament són de caràcter administratiu. Si decidíssim presidir el ple paralitzaríem la ciutat», va assegurar. Venturós, però, va dir que continuarà fent la mateixa feina que feia fins ara, continuarà «coordinant el govern i continuo al capdavant de l'Ajuntament».

Per la seva banda, Francesc Ribera va parlar en nom de la CUP i va assegurar que la inhabilitació «és una notificació purament administrativa, a la Montse no hi ha ningú que la pugui inhabilitar» perquè va ser triada a les eleccions del 2015. Ribera va afegir que a partir d'ara el goven berguedà «prendrà decisions conjuntament» com han fet fins ara, «independentment de qui faci un gargot als papers», en referència a la signatura dels actes administratius del consistori. «Vam venir a l'Ajuntament a fer política i no actes administratius». Ribera va aclarir que «el compromís amb Berga ens obliga a no deixar res en fals, un excés de folklorisme ens deixaria en fals».

Per la seva banda, Ramon Minoves, del PDeCAT , que es va referir a Venturós com a alcaldessa, va assegurar que «rebutgem la instrumentalització i judicialització de la política» i va reiterar el compromís del seu grup «de mantenir l'equilibri de forces» fruit de les eleccions del 2015. Minoves va dir que «davant d'una sentència com aquesta la resposta no és fàcil» i que respectaran la decisió que prengui la CUP.

El regidor d'ERC Jordi Pujals va assegurar que, d'ençà el 3 d'abril del 1979 fins ahir, «mai aquesta ciutat havia patit un atac tan directe a la seva democràcia i la seva gent». Pujals va dir que Montse Venturós «serà la nostra alcaldessa fins a l'últim minut» del mandat, i va acabar la seva intervenció dient a Venturós: «Montse, alcaldessa, ànims. T'estimem!».

També van mostrar el seu suport personal a Montse Venturós Joan Torra, regidor d'ICV, i Rosalia Monroy, regidora del PSC, que amb tot va assegurar que «les lleis s'han de complir». Monroy va ser xiulada.