El 25 de novembre es compliran 13 anys des que La Patum va ser proclamada com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Per celebrar l'efemèride, l'Ajuntament de Berga i el Patronat de la Patum han organitzat un acte d'homenatge a persones que han format part de la festa berguedana i que enguany es complementarà amb una visita guiada a la Casa de La Patum en el marc de la iniciativa 'àgora cultural Berga'. Les activitats es portaran a terme durant els dies 23 i 24 de novembre a la Sala Casino i a la Casa de La Patum, respectivament.El relat de vida de dos patumaires

L'acte de celebració de la proclamació de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat consistirà en la visualització d'una nova entrega de l'audiovisual 'Vides de Patum' enregistrat per Produccions MC. Es tracta d'un projecte que té l'objectiu de recollir el testimoni de persones que han viscut fets i canvis rellevants a través de la seva vinculació a La Patum. La iniciativa pretén deixar constància d'aquestes experiències per tal de transmetre el coneixement de la festa berguedana a les properes generacions.

En aquest ocasió, l'audiovisual estarà protagonitzat per Isabel Cardona Martínez i Josep Freixa Nyaco. D'una banda, Isabel Cardona va formar part del grup de dones que va realitzar un salt de Maces exclusivament femení en secret l'any 1960, mentre que Josep Freixa va ser vestidor de Plens durant una cinquantena d'anys (1961-2011), tot i que també va formar part de les comparses de la Guita Xica i els Nans Nous.

En l'audiovisual, els protagonistes fan referència a la importància que ha tingut La Patum en les seves vides, expliquen algunes anècdotes personals, realitzen un repàs històric de l'evolució de la festa i consideren La Patum com un símbol d'identitat de la ciutat, dels berguedans i les berguedanes. L'acte d'aniversari de La Patum estarà conduït per Martí Villegas i finalitzarà amb l'actuació del Cor de Veus Blanques de l'Escola Municipal de Música de Berga.

Visita guiada a les entranyes de la Casa de La Patum

El dissabte, 24 de novembre, es farà una visita guiada a La Casa de La Patum. Es tracta d'una activitat inclosa en el projecte 'àgora cultural Berga', que impulsa l'àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l'Ajuntament de Berga per donar a conèixer el patrimoni cultural de la ciutat a través d'activitats de divulgació. La visita també s'emmarca en 'L'ànima dels nostres museus', una iniciativa que consisteix en obrir al públic les sales dels espais d'interpretació dels equipaments museístics on es realitza el procés de preparació i conservació dels objectes abans de ser exposats. En aquest cas, els assistents podran descobrir com es realitza la restauració de les diferents peces que formen part de la comparseria patumaire de la mà de la restauradora, Gemma Rodríguez. La visita començarà a les 7 de la tarda i serà gratuïta.