La caseta prefabricada de l'àrea comarcal de turisme del Berguedà té danys en una biga de fusta. El seu propietari, el Consell Comarcal del Berguedà, ha decidit no reparar-la, sinó treure l'estructura i posar-n'hi una de nova una mica més petita que l'actual, segons ha confirmat a Regió7 Josep Lara, president de l'ens.

Un informe tècnic ha detectat danys estructurals, una biga de fusta esquerdada de la part gran de la caseta (té dos mòduls, un de central més gran i un altre de més petit), un problema conegut. Inicialment, els gestors de l'àrea van decidir tancar-la a final de l'any passat per fer-hi obres de reparació. Va ser aleshores que l'arquitecte del Consell va fer un informe on advertia que l'espai té danys estructurals que calia resoldre per garantir la seguretat. En vista d'aquest informe, el consell de presidència de l'ens comarcal ha decidit canviar la caseta. «Ho farem per prudència», ha indicat Lara.

A causa primer dels treballs de reparació que s'hi volien fer inicialment i després dels danys estructurals que esmenta l'informe tècnic, aquest punt d'informació turística de la comarca, ubicat a tocar de la C-16 a l'entrada sud de Berga, roman tancat al públic entre setmana i obre només dissabtes i diumenges de 9 a 2. Segons Lara, és els caps de setmana quan hi ha més afluència d'usuaris. Les 7 persones que hi treballaven entre tècnics i informadors s'han reubicat en diferents espais de l'Agència de Desenvolupament. I els caps de setmana, que és quan obre mentre no hi hagi la nova caseta i es pugui restablir els horaris habituals, hi treballen els informadors. Ho fan a la part petita de la caseta, la que que no té danys estructurals, ha precisat el president comarcal.

El tancament provisional de l'àrea i la restricció dels horaris d'obertura els caps de setmana s'han comunicat a les empreses i professionals del sector així com als ajuntaments de la comarca, ha indicat Lara. Ha precisat que els professionals de l'àrea de turisme continuen fent la seva feina i atenen les tasques encomanades des de despatxos de l'Agència.

El Consell Comarcal comprarà una nova caseta prefabricada per substituir l'actual i la ubicarà al mateix indret. Aquesta operació costarà entre 50.000 i 60.000 euros, calcula Lara. Caldrà convocar un concurs públic i fer l'adjudicació de la compra i instal·lació de l'estructura, un procés que pot allargar l'operació almenys 3 mesos des que es convoqui. L'afluència de visitants que s'atenen a l'àrea fluctua. El 2016 van ser 5.509 persones, el 2011 3.641 i el 2017 3.207, per exemple.