«El nostre compromís amb el bon funcionament del centre fa temps que va quedar palès; des de mitjan 2017 hem celebrat diverses reunions a l'ajuntament de Berga i a l'escola de música, en presència de l'alcaldessa [Montse Venturós] per tractar aquells temes relacionats amb la manca de confiança en l'actual equip directiu, amb la necessitat de convocar eleccions i fins i tot es va presentar una proposta de canvi de model de gestió i direcció de l'escola per part d'alguns membres del claustre». Els professors de l'escola de música han emès un nou comunicat en el qual rebaten les paraules del regidor d'Ensenyament Eloi Escútia sobre la manca d'implicació i la sorpresa que va dir que els havia ocasionat l'esclat del problema.

Els professors, que recorden que la petició a l'Ajuntament de reunió del claustre per tractar sobre el relleu a la direcció està signada per 29 dels 30 professors, demanen que l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) «no s'utilitzi com una plataforma política i que recuperi el model democràtic de funcionament que mai havia d'haver perdut». Els professors fan referència a les decisions que s'han pres, sobretot, arran de la creació del Conservatori de Música dels Pirineus, juntament amb la Seu i Puigcerdà, i de temes tan delicats com el cas de suposats abusos per part d'un professor a una alumna menor de 16 anys, dels quals el professorat no en va ser informat.

Insisteixen, també, en el dret que sigui el claustre de professors el que pugui escollir qui ha de dur la direcció de l'escola. Escútia, que sí que acceptava que l'Ajuntament havia d'agafar les regnes del cas i convocar el claustre, també convidava els ensenyants a fer una proposta pedagògica alternativa a l'actual direcció.

Tot i i que l'ambient de treball, segons diferents testimonis, ja feia temps que estava enrarit i que hi havia un distanciament evident entre bona part dels professorat i la direcció, la gota que ha fet vessar el got ha estat la sorpresa que va causar als docents el cas dels suposats abusos.

«Som professors de música i el que volem és ensenyar amb màxima tranquil·litat en benefici dels alumnes i de les seves famílies. En cap moment el nostre interès és fer política», asseguren en el comunicat, unes afirmacions que coincideixen amb el fet que un dels membres de l'equip de direcció de l'escola és el cap de llista del PDeCAT de Berga.

«Tot el que demanem és poder fer eleccions per tal d'adoptar el projecte pedagògic que el claustre consideri adequat», afirmen els professors, que esperen que en els propers dies els responsables municipals moguin fitxa. La direcció, de moment, manté silenci.