L'institut Alt Berguedà de Bagà estrenarà el proper curs el cicle formatiu de grau superior d'Ensenyament i Animació Socioesportiva. Aquesta modalitat educativa donarà continuïtat al títol de cicle formatiu de grau mitjà de Conducció d'Activitats Físicoesportives en el Medi Natural, que s'imparteix al centre de secundària des de fa catorze anys.

La notícia ha estat molt ben rebuda per la comunitat educativa baganesa, tal com ha explicat a Regió7 Núria Puig, directora de l'institut Alt Berguedà. El centre ofereix també, des de fa sis anys, els estudis de règim especial esportius de Tècnic en muntanya mitjana. Amb el nou cicle formatiu, l'institut fa un pas més per consolidar-se com a centre de referència en els estudis relacionats en l'àmbit de l'esport.

La directora de l'institut ha explicat que el consell escolar del centre va manifestar la necessitat de donar continuïtat al cicle formatiu de grau mitjà d'activitats esportives al medi natural que està plenament consolidat, «amb una bona matriculació cada any i amb un bon funcionament». Aquesta petició es va fer al Departament d'Ensenyament el curs passat i aquest mes de febrer els han confirmat que el curs vinent podran iniciar el cicle. Puig ha destacat que el Consell Comarcal del Berguedà ha donat suport a aquesta petició, ja que està interessat en fomentar les activitats que tenen a veure amb la natura, l'esport i l'excursionisme, com a recursos amb potencial de desenvolupament profitosos per a la comarca. «Hem tingut molt suport de l'ens i això també ens ha ajudat a aconseguir-ho», ha destacat.

Puig veu molt positiva la nova oferta perquè la implantació del nou cicle incrementarà l'oferta de cicles de grau superior en l'àmbit de l'esport al Berguedà de titularitat pública, i a la vegada, garantir que els alumnes de cicle mitjà puguin continuar la seva formació sense haver de canviar de centre ni haver-se de desplaçar a d'altres comarques. «Aquests estudis estan molt consolidats i tenim alumes del Berguedà, el Bages, la Cerdanya i d'altres comarques catalanes», ha explicat. «Estem contents de poder ampliar l'oferta i que ens hagin concedit el nou cicle, perquè vol dir que estem fent una bona feina», creu Puig. A més a més, ha recordat que «aquest tipus de formació té molt sentit ubicar-la a l'institut de Bagà, perquè estem a tocar de la natura, l'entorn és excel·lent i per això també vam creure que podíem demanar aquesta modalitat i de mica en mica podem dir que ens hem anat especialitzant en aquest camp», ha argumentat.

Nova modalitat

El cicle de grau mitjà permet als alumnes formar-se com a guies de senders i zones de muntanya a peu, en bicicleta o a cavall; mentre que amb la nova modalitat de grau superior, d'Ensenyament i Animació Socioesportiva els capacitarà per elaborar, gestionar i avaluar projectes d'animació fisicoesportius i recreatius i poder dirigir i fer de monitors en activitats esportives i de lleure en equipaments esportius o establiments turístics. Amb la nova llei d'educació, el cicle tindrà una durada de dos cursos. Al setembre s'iniciarà el primer nivell, i el curs 2020-2021 s'iniciarà el segon.

Actualment, a la Catalunya Central, aquest grau superior es pot cursar a l'escola Joviat de Manresa i a l'institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, al Bages; i a l'institut Milà i Fontanals d'Igualada, a l'Anoia.