Gegantes, nanes i àligues. En femení. Només elles. Les dones van ser les autèntiques protagonistes ahir, a Berga, de la primera trobada d'imatgeria popular exclusivament femenina. Una dotzena de colles del Berguedà, el Bages, el Moianès, el Gironès i el Vallès van participar ahir a la capital berguedana en aquest acte inèdit que va fer sortir desenes de persones al carrer. Van fer-ho, però, d'una manera poc habitual: únicament amb una part dels elements que integren les seves colles. Només amb les dones, és a dir, amb la imatgeria femenina. D'una manera simbòlica, però amb un missatge molt clar, la festa va servir per reivindicar el pes que tenen les dones en el món de la imatgeria popular catalana.

La iniciativa va tenir molt bona resposta, tant per la xifra de colles participants com per les persones que van sortir al carrer i que van concentrar-se, principalment, a la plaça de Sant Pere durant l'actuació de les gegantes, les nanes i l'àliga que va participar-hi. La Bauma dels Encantats és la responsable d'aquesta moguda, que s'ha inclòs dins del programa d'activitats del Dia Internacional de la Dona que promou l'Ajuntament de Berga en col·laboració amb el teixit associatiu.

A banda de la geganta de la Bauma dels Encantats, la Gosolana, i la seva nana Doña Blanca, van recórrer els carrers de Berga la geganta, l'àliga i nans de la Patum del carrer de la Pietat, les gegantes de Saldes, de la colla Els K + sonen de Balsareny, de Montmajor, de Puig-reig, de Moià, de Montornès del Vallès, de Cardona, de Calonge. Finalment no va poder assistir-hi l'àliga de Montblanc. A més a més, a les colles geganteres s'hi van sumar també l'Esbart Dansaire Queralt i els Bastoners de Berga, ahir exclusivament amb dones balladores. Les gegantes lluïen un llaç lila i també tots els seus portadors i la resta de membres de les colles participants.

La festa va iniciar-se pels volts de quarts de 5 de la tarda amb la plantada de les gegantes, les nanes i l'àliga a la plaça Cim d'Estela, al capdavall del passeig de la Indústria. Allà, els participants van agafar forces amb un berenar per iniciar el recorregut pel Vall, fins arribar a la plaça de Sant Pere, on totes les figures van fer el seu ball. Va ser un dels moments més àlgids de la tarda, i de més ambient, gràcies al gran volum de persones que van aplegar-s'hi. Els balls van estar amenitzats musicalment per la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, el grup d'Els K + sonen de Balsareny i d'altres grups de grallers que formen part de les colles que ahir hi van participar. La cercavila va continuar carrer Major avall fins a arribar al Teatre Municipal, on era previst que continuessin els actes amb una taula rodona sobre el paper de la dona en la cultura popular i un concert amb The Sey Sisters.