Donar a conèixer la seva obra i, a la vegada, saldar un deute pendent de la ciutat de Berga, que va morir a causa d'un accident l'octubre del 2016. Aquest és l'objectiu d'una colla de companys seus, que sota el paraigües del grup d'Amics de Xavier Gassó, i amb el suport de l'Ajuntament de Berga i l'Arxiu Comarcal del Berguedà han impulsat una exposició que recollirà una pinzellada de la seva trajectòria artística. La mostra, titulada Visions, es podrà veure al Museu Comarcal de Berga des d'aquest dissabte, 6 d'abril i fins el 22 de maig.

Encara que la pintura era una de les disciplines que més va treballar Gassó -amb estudis de l'Escola Massana, a la Llotja de Barcelona i alumne de pintors berguedans com Joan Ferrer o Josep Maria de Martín- havia treballat d'altres tècniques com el dibuix, la litogrfia, el gravat o el disseny, entre d'altres. És per això, que tal i com ha recordat durant la presentació de la mostra, Xavier Pedrals amic de Gassó i director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, l'exposició inclourà treballs de totes les disciplines amb les quals va destacar l'artista. «La intenció és mostrar que va ser un artista excepcional, amb una formació molt complerta, que va experimentar força camps creatius», ha assegurat.

L'exposició ocuparà el vestíbul del Museu Comarcal de Berga, situat al carrer dels Àngels, i també dues de les sales de l'equipament. Els treballs, segons ha avançat Pedrals, estaran agrupats per tècniques i temàtiques. A més a més, s'hi podrà veure una mostra del material que utilitzava per pintar.

Juntament amb Pedrals, al darrere d'aquesta exposició de record a Gassó hi ha Francesc Galera, Marcel·lí Casas, Joan Buchaca, Ramon Fontquerni i Marc Duran, tots ells amics, alumnes i companys de projectes de l'artista. Tots ells van elogiar, ahir durant la presentació, la figura de Gassó i n'han destacat especialment «la qualitat tècnica i humana» de l'artista així com la seva actitud «perfeccionista, tenaç i perseverant» i la facilitat que mostrava per adaptar-se a les necessitats de les persones amb qui treballava.

El regidor de Patrimoni i Museus de l'Ajuntament de Berga, Ivan Sánchez, ha recordat a Gassó per la seva implicació en diversos àmbits de la societat berguedana, més enllà de la seva faceta d'artista. Va ser, per exemple, un dels impulsors del Memorial Democràtic. «Com ha passat en altres ocasions, no reconeixem els artistes locals fins que ja és massa tard», ha dit Sánchez, que ha anunciat que s'està treballant en una exposició completa de l'obra pictòrica de Gassó «que esperem que no trigui massa a veure la llum».

Peça del mes dedicada

L'exposició s'inaugurarà aquest dissabte a 2/4 de 8 del vespre i paral·lelament, també des d'aquesta setmana, la peça del mes del projecte Àgora Cultural Berga estarà dedicada a Xavier Gassó, amb una obra relacionada amb la literatura, ha avançat Sánchez. La xerrada sobre aquesta obra -de la qual n'han volgut mantenir-ne el secret- serà el divendres 26 d'abril a la sala de plens del consistori.