14 de juny de 2019
14.06.2019

ERC i Vilada per la República governaran plegats a Vilada

El PSC que el 26-M va empatar a 3 regidors amb els republicans amb qui han manat aquests últims quatre anys, es queda a l'oposició

14.06.2019 | 21:02
Quim Espelt, alcaldable d'ERC i futur alcalde de Vilada amb el suport de VxR

El republicà Quim Espelt serà proclamat aquest dissabte alcalde de Vilada, esdevint el primer batlle d'ERC del munici d'ençà de la democràcia. I ho serà en primera volta gràcies a la majoria absoluta que li donen els 3 regidors i un quart vot a favor que ha anunciat Vilada per la República (VxR) amb Andreu Ros al capdavant. Per la seva banda, la fins ara alcaldessa Montse Badia i sòcia de govern d'ERC en el mandat que s'acaba, passarà a l'oposició en solitari amb tres regidors. Les negociacions que han mantingut els representants de les formacions per fer un govern que integrés als 7 regidors dels tres grups amb representació al consistori no han reeixit.

Tal i com ja va avançar aquest diari, l'escull principal que ha frustat l'objectiu de fer un govern tripartit ha estat l'alcaldia compartida. En les eleccions del 26-M, Alcem-nos Vilada-AM, -marca blanca d'ERC-, va obtenir 3 regidors, els mateixos que Fem Pinya per Vilada (FPxVilada-Candidatura de Progrés associada al PSC . Tanmateix, ERC va assolir una vintena més de vots i es va proclamar guanyadora dels comicis. Per la seva banda, Andreu Ros que encapçalava la llista de Vilada per la República (VxR-Junts) va obtenir un escó. Segons un comunicat emès per FPxVilada «aquest resultat ens legitimaria per aspirar a formar govern amb la participació de tots els regidors i ostentar l'alcaldia durant tota la legislatura».

Els socialistes han ofert a ERC un pacte de govern que preveia partir-se l'alcaldia dos anys cadascun i integrar al govern al regidor de VxR. Aquest oferiment «incloïa consensuar tant les línies d'actuació com l'organització dels diferenst òrgans de gestió i cartipàs municipal». FPxVilada creu que aquesta hagués estat «la fórmula que millor reflecteix la voluntat dels votants» i també «l'opció més eficient amb la qual Vilada guanya més, en optimitzar els valors que aporta cadascuna de les formacions». A més de reeditar el pacte de govern d'aquest mandat que s'acaba.

Tal i com ja va informar aquest diari, ERC s'ha negat a compartir l'alcaldia en considerar que li pertoca com a guanyador dels comicis locals. Per això el PSC, que ha lamentat que no es pugui reeditar el pacte de govern, es quedarà a l'oposició.

D'altra banada, fonts de VxR han argumentat que amb el seu vot a favor d'ERC « refermem la voluntat majoritària del nostre poble i contribuïm a aïllar als partits del 155» en referència al PSC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit