La riera de Merlès, un espai idíl·lic en una zona a cavall entre el Berguedà, Osona i el Ripollès, atrau des de fa anys nombrosos banyistes d'arreu. Ara que s'acaba la temporada d'estiu, l'alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, explica que la situació de «descontrol» d'enguany se suma a la dels últims anys i tot plegat comença a ser «insostenible».

El batlle lamenta que les ordenances que regulen els usos de l'espai que van aprovar tots els municipis de la riera no han tingut l'efectivitat que esperaven i hi ha força banyistes que no respecten les normes.

De la seva banda, Agents Rurals fan una crida perquè els consistoris abordin mesures per restringir-hi l'accés motoritzat, sobretot a les carreteres més estretes. «Si hi hagués un incident i calgués l'arribada dels Bombers, en alguns punts seria molt dificultós», ha assenyalat Jaume Torralba, cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central. Entre els mesos de juny i agost, el cos de rurals ha sancionat gairebé una cinquantena de persones.

La massificació de la riera de Merlès els caps de setmana d'estiu és un fet i les administracions locals es queixen que alguns ba-nyistes no respecten les normes més bàsiques que dicten les ordenances. Prohibicions tan elementals com no deixar deixalles a la riera, no encendre foc, respectar el silenci de l'espai, no aparcar als camps dels pagesos ni a l'asfalt o dur el gos lligat no s'estan complint. Tot plegat, sumat a la massificació de l'espai, amb banyistes que no saben ben bé on van, provoca aglomeracions ens alguns punts de fins a un centenar de vehicles.

«Ens deixen les deixalles, conflicte amb els camps dels veïns, música alta, gossos deslligats i algun foc». Així resumeix l'alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, alguns dels problemes que, des de fa anys, els està comportant un creixement descontrolat en el nombre de banyistes que cada dia d'estiu, però especialment el cap de setmana, s'acosten la zona.

Es tracta d'un espai que requereix més vigilància. La gran concentració de gent també els fa patir per si algun dia «hi ha alguna desgràcia», ha alertat Costa. No és un problema exclusiu del seu municipi, ja que els vuit pobles per on passa la riera en més o menys mesura es troben afectats pel problema. «Els municipis petits estem una mica indefensos perquè no tenim els mitjans per fer complir les ordenances que ja tenim aprovades», s'ha queixat Costa.

L'alcalde ha lloat la tasca tant dels Mossos d'Esquadra com dels Agents Rurals, que «fan molt bona feina, però els seus recursos també són limitats. Quan tenim un problema truquem al 112, i venen i imposen les sancions, però el que ens faria falta potser seria més vigilància. Nosaltres no podem posar vigilants perquè no els podrem pagar», ha lamentat l'alcalde del municipi.