04 de octubre de 2019
04.10.2019
Regió7

L'Associació Medieval de Bagà fondrà una campana per la llibertat de Catalunya

03.10.2019 | 23:10
Simulació de la campana

L'Associació Medieval de Bagà ha iniciat una campanya de finançament a la plataforma Verkami per aconseguir 4.550 euros per pagar la fosa d'una campana gravada «amb els símbols de clam de llibertat del poble català». La campanya estarà oberta fins a mitjan novembre.

Fonts de l'entitat baganesa han explicat que s'ha triat una campana perquè són «mitjans de comunicació entre persones; el seu so ha transmès durant generacions bones noves, i ha transmès, com no podria ser d'altra manera, desgràcies i contrarietats. El so de les campanes, però, sempre ha estat símbol de llibertat, i el seu so ens ha fet i fa advertiment de què està succeint», han indicat fonts de l'entitat baganesa.

La campana es dirà Llibertat i serà feta d'un un aliatge del 79% de coure i el 21% d'estany per l'empresa Rifer SL. Pesarà 33 quilos i tindrà un diàmetre de boca de 39 centímetres. El so que despendrà serà un SI b. Fonts de l'entitat han explicat que disposarà de dos batalls, «un de manual de toc directe i un altre de toc mitjançant impuls digital que permeti la programació de freqüències horàries». La campana penjarà d'una estructura metàl·lica d'aspecte envellit mitjançant un jou de fusta.

Aquesta campana es presentarà a Bagà el 17 de novembre dins dels actes de la desena Trobada de Campaners. Posteriorment, a mitjan gener del 2020 es traslladarà a Brussel·les perquè sigui exposada i inaugurada oficialment per l'expresident Carles Puigdemont. Aquesta campana serà apadrinada honoríficament per l'exconseller de Cultura Lluís Puig.

L'exposició romandrà a terres belgues «el temps necessari» perquè es pugui visitar i tingui ressò internacional. Quan retorni a Bagà, serà itinerant «a petició dels municipis i/o entitats sol·licitants, que hi tindran accés gratuït a canvi de la seva conservació i cura i del lloc d'acollida; així mateix, aquesta exposició haurà de ser sempre de visita gratuïta», segons fonts de l'Associació Bagà Medieval. La campana haurà de ser exposada en un lloc «emblemàtic» de la vila.

Els mecenes seran obsequiats amb una litografia signada i numerada de Jordi Magrià (Bicman).

L'excedent recaptat del cost total del projecte es destinarà a la projecció internacional del procés d'independència i llibertat dels presos polítics i exiliats mitjançant defensaexili.org.


Exposició de campanes

Aquesta mostra vol donar a conèixer «les campanes i els campaners al llarg de la seva història». Els visitants podran descobrir «la seva història, construcció, anecdotari i moments de glòria de les campanes catalanes».

Estarà integrada per material gràfic sobre el món campaner, així com «d'una selecció de campanes que es podran veure i tocar a la mateixa exposició».

Aquesta mostra està produïda amb l'assessorament de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit