Berga celebrarà la quarta edició de la seva fira més dolça. El proper 23 de novembre el carrer del Roser i la plaça dels Països Catalans acolliran les parades i les activitats de la Fira de la Ratafia i la Xocolata organitzada per l'Ajuntament de Berga. El certamen arriba enguany amb propostes que potencien el coneixement dels productes protagonistes de la mostra.

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que l'objectiu de la fira és promoure la xocolata i la ratafia a través de tallers i activitats que permetin als visitants conèixer-los, més enllà de degustar-los. Enguany hi haurà setze parades de productors xocolaters i una desena de ratafies, amb elaboradors d'arreu del territori. A més a més, Rifà ha explicat que els tallers d'enguany serviran per descobrir usos poc convencionals de la xocolata, per exemple amb un taller de cuina de snacks dolços i saludables amb aquest producte; o per conèixer quines plantes s'utilitzen per fer la ratafia i la història que hi ha al seu darrere, amb una xerrada i demostració a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant, amb el taller Ens podem menjar les plantes que posem a la ratafia? També s'ha programat un maridatge de xocolata amb cervesa artesana o una demostració de tractament facial amb xocolata. "L'objectiu és que tothom hi trobi la seva activitat", ha explicat Rifà.

Un dels elaboradors de xocolata present a la mostra serà Albert Dorna, de la Dolceria Pujol de Berga, que ha explicat que a la seva parada els visitants podran fer la seva pròpia rajola de xocolata "amb els ingredients que més els agradi". Dorna portarà a la fira algunes de les màquines que utilitza al seu obrador per explicar el procés que hi ha al darrere d'aquest dolç.

El certamen es complementa amb el Concurs de Ratafia de Berga que arriba a la desena edició. Tal i com ha recordat Albert Cols, del Casal Panxo, qui organitza el certamen, "el que va començar com una cosa entre uns quants amics, s'ha convertit en un concurs que ha agafat volada". S'hi presenten una setantena de ratafies artesanes de berguedans i també de comarques veïnes i d'edats molt diverses, des de joves a avis. "El que ens agrada del concurs és que hem aconseguit crear un espai d'intercanvi de coneixements a l'hora d'elaborar aquest licor tradicional que havia quedat oblidat i ara sembla que ha tornat a ressorgir", ha dit. Al matí es farà la primera fase eliminatòria a càrrec d'un jurat professional i a la tarda, durant la fase final, s'escollirà la millor ratafia d'enguany. Durant el tast del jurat, també s'oferirà un tast de ratafies comercials oberts a tothom on els visitants podran degustar fins a una vintena de marques diferents de productors de tot el territori. El tast tindrà lloc al Casal Cívic.

La festa acabarà a la nit, amb un sopar ratafiaire amb un menú a base de crema de carbassa i moniato, costella de porc a baixa temperatura amb toc de ratafia i brownie de xocolata i ratafia. Els tiquets tenen un cost de 12 euros i es venen al Casal Panxo, Casa Madriles i Cal Vima. La festa acabarà havent sopat, al Casal Panxo, amb el concert de Pasqual i els desnatats.