El Consell Comarcal del Berguedà, decidir què s'hi ha de fer d'acord amb els agents socials i sumar complicitats i aconseguir recursos per aconseguir-ho. A l'horitzó, sense la pressió de les dates, hi ha la fita d'aconseguir que aquests antics nuclis fabrils berguedans siguin reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat segons ha explicat la consellera de Dinamització de les Colònies Araceli Esquerra que juntament amb Jordi Vidal, representant del Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, ha presentat aquest dimecres la setena edició de les Jornades de les Colònies Industrials.

De moment, s'ha començat a posar fil a l'agulla pert dinamitzar les velles colònies. Entre els primers passos del programa de treball hi ha la pròpia creació d'una conselleria que fins ara no existia dedicada especificament a la dinaqmització de les colònies i , també, involucrar-se directament en l'organització de les jornades que organitza per setè el Museu de la Colònia Vidal i que s'escauen aquest divendres, dissabte i diumenge.

Les jornades d'enguany reben saba nova amb la participació del Consell Comarcal i es fa un gir al programa. Si fins ara la jornada tècnica se celebrava el diumenge, enguany es farà divendres ha explicat Jordi Vidal. Hi seran presents representants del conjunt anglès de Derwent Valley Mills que aquest setembre van anar a visitar representants del Consell del Berguedà. Els partners anglesos explicaran el seu cas. A migdia hi haurà una taula debat sobre el procés de transformació de les colònies amb la participació de representants del territori i de forans que explicaran experiències com el projecte de Masoveria Urbana de Manresa. A la tarda hi haurà un procés participatiu sobre el paper que han de jugar els veïns en el procés de canvi de les colònies. La jornada s'acabarà amb un sopar a peu dret i música en viu.

Dissabte es farà la gran visita teatralitzada al Museu de les Colònia Vidal i a la tarda una visita guiada a la colònia Pons. A més d'un espectacle relacionat amb el tèxtil al Konvent a partir a les 7. Diumenge hi haurà una visita teatralitzada a la torre de l'Amo de Viladomiu Nou.

La consellera de les colònies Araceli Esquerra ha explicat que l'objectiu «és fer un front comú» que aplegui administracions i entitats i empresaris. I que sigui el Consell qui coordini les accions que s'hagin de dur a terme, posi en contacte els agents socials i marqui un camí a seguir d'acord amb les aportacions de tothom sobre què cal fer per treure de l'ostracisme les colònies i com fer-ho.

Jordi Vidal ha celebrat la implicació del Consell en les jornades perquè permetrà que rebin un nou impuls.