El Grup Horitzó del Berguedà s'ha convertit en l'accionista majoritari de Portal del Berguedà SL, l'empresa d'inserció laboral que dona feina a joves amb patologies duals i que produeix els iogurts Delícies del Berguedà.

El traspàs, que s'ha fet per un valor simbòlic d'un euro, pretén reforçar l'activitat d'aquesta empresa a la comarca ampliant les seves línies de treball. Des del 2012, Portal del Berguedà SL produeix els iogurts Delícies del Berguedà amb els quals actualment dona feina a 3 persones amb problemes de patologies duals (malaltia mental i consum de substàncies). Produeixen entre 16.000 i 18.000 iogurts la setmana i la majoria es consumeixen a Barcelona. Només el 15% al Berguedà.

La planta de producció dels iogurts Delícies del Berguedà es troba al Centre d'Empreses de Cercs i té capacitat per elaborar el doble de iogurts dels que fa actualment, entre 30.000 i 32.000. Els nous gestors han iniciat converses amb administracions berguedanes perquè aquest producte de qualitat, que s'elabora amb productes de proximitat i que té un valor social, es consumeixi més al Berguedà, per exemple introduint-lo als menús de les escoles o a l'Hospital Comarcal Sant Bernabé.

Ahir, els responsables del Grup Horitzó, de l'empresa Portal i de la Fundació Portal (Eva Sánchez, Jordi Garcia-Petit, Jordi Labòria i Joan Maria Sala) van explicar l'acord. Jordi Labòria, president de la Fundació Portal, fins ara propietària de Portal del Berguedà SL, va dir que el projecte de Delícies del Berguedà «ha aconseguit l'estabilitat econòmica, moltes empreses grans voldrien tenir els nostres números». Tot i això , «ens mancava arrelament al territori». Amb el traspàs al Grup Horitzó es guanya «proximitat comercial i humana» per ampliar la seva funció social de donar feina a persones amb dificultats.

Per la seva banda, Joan Maria Sala, gerent de Delícies del Berguedà i ideòleg d'aquesta iniciativa, va explicar que «m'agradaria continuar lligat al projecte», que en el seu moment li va suposar «viure una segona joventut». Va explicar que elaboren uns iogurts de qualitat i del territori que fan possible que persones amb problemes de patologies duals tinguin l'oportunitat d'inserir-se al món laboral. Ara, redoblaran els esforços perquè aquest producte, que s'elabora amb matèria primera del Berguedà i la Seu d'Urgell, sigui més conegut a la comarca perquè se'n vengui més i així es pugui atendre més persones.

Eva Sánchez, gerent del Grup Horitzó, va recordar que l'entitat fa més de 35 anys que treballa per atendre i trobar feina a persones amb problemes de salut mental. Actualment té 13 treballadors, 9 amb discapacitats i problemes de salut mental. A més, donen feina a unes 40 persones derivades dels serveis de salut mental del Berguedà, que fan la recollida de roba de segona mà, de deixalles voluminosos, a més d'elaborar productes de Patum que venen a La Botiga de la Manela a Berga.