L'hospital de Berga La planta està tancada, l'accés està restringit i els professionals sanitaris que tenen cura d'aquests pacients han de prendre mesures de protecció, segons ha pogut confirmar Regió7 de diferents fonts de solvència constratada

Fins aquest dimecres, no hi havia cap cas confirmat de coronavirus al Sant Bernabé segons fonts del centre hospitalari berguedà.

Per tal de poder destinar aquesta planta a pacients que podrien tenir la Covid-19 i mantenir-los aïllats mentre no es coneixen els resultats de les proves que se'ls han fet, s'ha hagut de traslladar el servei de tractaments oncològics que, estava a la segona planta, a l'edifici nou de l'hospital. Pel que fa al servei de cirurgia ambulatòria que s'hi prestava, s'ha anul·lat i ja no s'utilitzen els espais que s'hi destinaven. També s'ha deslliurat una habitació que estava reservada per al descans dels professionals del SEM segons ha pogut confirmar aquest diari.

Amb la redistribució esmentada, s'ha pogut destinar tota la segona planta per atendre els pacients que podrien tenir coronavirus i mantenir-los aïllats de la resta per evitar contagis. Aquesta mesura s'ha pres d'acord amb els protocols establerts per el Govern català. L'aïllament suposa que les portes d'aquesta planta estan tancades i l'accés està restringit. Per entrar i sortir-ne cal fer-ho complint mesures especials. Els professionals han d'anar protegits amb l'equip establert (guants, mascaretes, ulleres, etc)

La xifra exacte de les persones que hi hha ingressades ha estat impossible confirmar perquè fonts del centre berguedà han indicat que el protocol establert pel departament de Salut no els permet donar aquesta informació.

Les persones ingressades a la segona planta presenten afeccions respiratòries, tenen febre o processos com els de la grip convencional o pneumònia. Degut al seu estat de salut i davant la sospita que puguin patir la Covid-19, se'ls ha ingressat en aquesta planta. Se'ls han agafat mostres i se'n fan les proves del coronavirus a laboratoris externs per confirmar o desmentir que pateixin la nova malaltia, segons ha pogut confirmar aquest diari. Sobre el paper els resultats es podria tenir en hores però a la pràctica, la gran demanda actual fa es trigui de dos a tres dies, aproximadament.

Les mateixes fonts ha confirmat que a l'hospital berguedà no hi ha persones intubades a causa de la Covid-19. El centre hospitalari berguedà no disposa d'UCI. Per tant, si hi hagués algun pacient que requerís aquest tipus d'assistència específica, s'hauria d'atendre fora del centre.

L'hospital comarcal Sant Bernabé destina la primera i la tercera planta del centre a llits convencionals. La quarta planta és per a pacients socio-sanitaris. I a la cinquena planta hi ha un hospital de dia psico-geriàtric que a causa de la crisi del coronavirus s'ha tancat

Nova organització de la feina

La crisi del coronavirus ha obligat a muntar una nova organització de la feina i la distribució d'equips a l'hospital comarcal Sant Bernabé per tal d'aïllar al màxim els professionals sanitaris i garantir que puguin continuar prestant el servei en cas que es declarin casos. Així, s'han dividit els equips perquè hi hagi professionals que estiguin a casa i d'altres treballen al centre. Cada dia hi ha present un equip de direcció i coordinació.

La presidenta del patronat i regidora de Salut alhora que alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha explicat que s'ha decidit dividir els equips perquè, si hi hagués alguns cas positiu per Covid-19, caldria aïllar els professionals que hi hagin estat en contacte. En aquest cas, es disposaria que entressin a treballar els professionals aïllats a casa que no haurien estat exposats al contagi. D'aquesta manera es vol garantir l'atenció dels pacients. Venturós ha explicat que un sistema similar de distribució del treball s'ha fet amb els escamots a la Policia Local de Berga.