El primer ple telemàtic de la història de l'Ajuntament de Bergacelebrat aquest dijous ha aprovat per unanimitat una moció del PSC sobre la situació d'excepcionalitat produïda per la Covid-19 que insta al govern municipal a iniciar la redacció del Pla Estratègic de ciutat aprovat en el plenari del mes de desembre. La moció pretén construir el Pla Estratègic des del compromís de destinar tots els recursos necessaris a mesures de protecció social, reactivació de l'economia i promoció de l'ocupació.

Abel Garcia, regidor socialista, ha puntualitzat la necessitat de «treballar en aquests objectius del Pla Estratègic a curt termini i donada la situació no posposar-lo més en el temps». El text aprovat per tots els grups municipals, CUP, ERC, Junts per Berga i PSC també reclama que es flexibilitzin les regles econòmiques i pressupostaries que limiten l'autonomia i l'acció dels ens locals. Així, la moció també vol que es garanteixin les aportacions previstes de les administracions supramunicipals per a l'any 2020 i poder-les ampliar a les noves necessitats que generarà la crisi sanitària del coronavirus.

Jordi Sabata, del grup de Junts per Berga, ha opinat que «ens sorprèn que hi hagi d'haver una moció així, no per la moció en sí, ja que és una bona proposta, sinó perquè aquest ple ja ha manifestat en diverses ocasions la necessitat de planificar la ciutat a llarg termini. S'ha de planificar el futur i canalitzar la situació, ja que fa mesos que se'n parla però encara no hem començat a treballar». En la mateixa línia, Ramon Camps, del grup d'Esquerra Republicana, ha manifestat que «sempre hem dit que els 17 regidors de l'Ajuntament hem de treballar conjuntament en projectes estratègics i hem recolzat que hi hagi un pla estratègic de ciutat. Hem de mirar en global. Al desembre ja la vam votar i ens agradaria no haver-ho de fer mai més».

L'equip de govern de la CUP, en veu de la regidora Roser Rifà, ha explicat que s'ha demanat suport a la diputació ja que «el nostre recurs com a ajuntament és conegut que és molt limitat» i ha confirmat que «per les converses amb les diferents ares de la diputació, està tot molt encarat». Rifà va explicar que en la redacció del Pla Estratègic hi participarà el conjunt de càrrecs electes del municipi, les entitats i la ciutadania. «Estem parlant de Berga, del barri Vell, hi ha molts temes d'àmbit cultural, social i econòmic a tocar i per tant creiem que ho tenim tot de cara per començar-ne a parlar molt aviat i dibuixar la Berga del futur amb accions petites del dia a dia que ens posin de cara a allò que volem per d'aquí a deu anys».

"Som en una tempesta i necessitem fars"

La sessió ordinària de l'Ajuntament de Berga també ha aprovat per unanimitat una moció de Junts per Berga relativa a les mesures per fer front a la crisi de la Covid-19. En la moció aprovada el grup liderat per Jordi Sabata insta a l'equip de govern de la CUP a implementar totes les mesures possibles per pal·liar els efectes de la crisi sanitària, fent especial èmfasi en les conseqüències socials i econòmiques que deixarà la pandèmia.

Sabata ha afirmat que «tenint en compte que és el primer ple després de coronavirus, no hi ha cap punt de l'equip de govern per explicar les mesures adoptades. Entenem que s'ha actuat bé en la fase de xoc, és agrair la tasca de l'ajuntament en aquest sentit». La moció de Junts se centra en la «fase post-emergència» i pretén que el consistori enfoqui el que vindrà. «Som en una tempesta i necessitem fars per saber on anem. Des del nostre grup tenim la sensació que s'ha actuat de manera completament reactiva en la segona fase, en la d'emergència s'ha actuat correctament, en la propositiva no».