Els municipis que tenen gorgs es preparen per una temporada de bany excepcional en plena pandèmia de covid-19. Garantir la seguretat dels visitants i veïns i evitar aglomeracions, respectant les distàncies de 2 metres entre persones, són els principals reptes al marge del cost econòmic i les dificultats tècniques. Alguns contractaran un servei de vigilància i habilitaran un aparcament. És el cas dels municipis per on passa la riera de Merlès, on cada estiu rep una "afluència massiva i desordenada" de visitants. S'ha acordat que contractaran un servei de vigilància per fer complir la normativa i no descarten acabar prohibint el bany per evitar contagis. Una decisió dràstica que ja han pres a Campdevànol amb el Torrent de la Cabana.

La presència de la covid-19 i les recomanacions de les autoritats sanitàries d'evitar el bany en aigües dolces, on el virus pot romandre actiu alguns dies en aigües no clorades, ha obligat als ajuntaments a afrontar el risc de les massificacions de banyistes als gorgs i a establir mesures de restricció.

És el cas de la riera de la Merlès que recorre nou municipis del Bages, Osona, Berguedà i Ripollès (Borredà, Gaià, La Quar, Les Llosses, Lluçà, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, i Santa Maria de Merlès). Els ajuntaments i consells comarcals han acordat intensificar el control i aplicar mesures per restringir-ne l'accés. "A banda de la preservació de l'espai natural protegit i la convivència entre veïns i visitants, aquest any s'afegeix un motiu de salut pública motivat pel coronavirus. Cal recordar que hi ha 6 municipis que tenen una captació d'aigua i que és la seva principal font d'abastament d'aigua de boca", subratllen des del Consell Comarcal del Berguedà. No es descarta en algun moment acabar prohibint el bany segons les recomanacions de les autoritats sanitàries.

D'entrada, han anunciat que per primer cop contractaran un servei de vigilància rural que comptarà amb el suport dels Agents Rurals i els Mossos D'esquadra per fer complir amb les ordenances supramunicipals d'ús públic aprovades el 2018. Queda prohibit acampar, fer foc, deixar escombraries i dur els gossos deslligats, entre d'altres. Els infractors seran sancionats amb multes d'entre 750 a 3.000 euros i la vigilància inclourà camins i entorns al llarg de tot el riu. El cost s'assumirà des dels quatre consells comarcals i els nous ajuntaments.

També habilitaran unes espais senyalitzats amb 60 places d'aparcament a partir de Sant Joan per limitar l'aforament a un màxim d'unes 200 persones per dia. "Abans era un caos, en un cap de setmana podien venir 1.500 persones i aparcar en camps o entrades de cases i ara es vol endreçar" i restringir molt més per la covid-19, detalla a l'ACN el conseller de Medi ambient del Consell Comarcal del Berguedà, Jesús Calderer.

Per la seva banda, l'alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, admet que estan preocupats perquè no es produeixin massificacions com en anys anteriors i que serà complicat controlar tots els quilòmetres de riu. Personalment veuria bé que es prohibís el bany perquè abans venien pocs visitants però ara s'ha "descontrolat". Amb les platges i les piscines restringides, es temen un efecte crida a espais naturals. I subratlla que caldrà assegurar la qualitat de l'aigua de boca i la salut pública i fer complir les ordenances.

Campdevànol tancarà els accessos al Torrent de la Cabana i prohibeix el bany

On ja tenen clar que tancaran els gorgs de la zona del Torrent de la Cabana que transcorre entre Campdevànol i les Llosses (Ripollès). L'alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, explica a l'ACN que aquest any és "excepcional" i calen mesures "excepcionals". En els últims anys, havien limitat l'aforament a 600 persones al dia i la feina de regulació anava a càrrec d'una empresa que havia guanyat el concurs. Els visitants havien de pagar 5 euros per persona (excepte menors de 12 anys i veïns) i 3 euros més si feien servir un aparcament. Aquest any tocava tornar a treure a concurs el servei de control però s'ha decidit que no es farà malgrat estar molt satisfets dels resultats.

El motiu és que creuen que no podran garantir la seguretat dels visitants ni complir amb les distàncies i normes dels protocols contra la covid-19. Aquests dies estan fent els cartells per informar que el bany als gorgs quedarà prohibit. L'alcaldessa admet que controlar-ho no serà fàcil. "No es poden tancar portes a la muntanya", diu, però confia que amb els fons dels ajuntaments i l'ajuda de Protecció Civil podran controlar la zona. També es plantegen contractar algun vigilant. I avisen que els visitants que no ho respectin seran sancionats amb multes d'entre 600 i 1.000 euros per accedir a un lloc prohibit i sense permís.

La zona del Torrent de la Cabana té cinc propietaris i dos ajuntaments. En els darrers anys es va acordar limitar l'aforament per garantir la seguretat i reduir l'impacte ambiental. Des de Campdevànol destaquen que deixar un estiu sense visitant contribuirà a la regeneració natural de l'entorn.

A les Planes d'Hostoles, entre el tancament parcial o total

A la Garrotxa també s'ha obert el debat sobre la gestió dels gorgs. A les Planes d'Hostoles, on cada any contractaven dos vigilants per fer complir les normes i combatre l'incivisme, es plantegen un tancament total o parcial. El seu alcalde, Eduard Llorà, demana a la Generalitat una "pauta clara" per poder fer les contractacions a temps. Des de l'Ajuntament, creuen que tancar l'accés és "molt difícil" en el seu cas, perquè hi ha molts quilòmetres de riu i diferents accessos i reclamen suport econòmic per poder-ho tirar endavant.

Com a alternativa, creuen més viable limitar l'aforament i vetllar pel compliment de les distàncies de seguretat. Això vol dir, però, més personal de vigilància i més cost. Llorà creu que el visitant haurà de pagar una taxa perquè ja no és només un tema de preservació natural ni de civisme com altres anys sinó de salut pública. "Hem de vetllar per la salut dels visitants i dels veïns del poble", remarca. És per això que caldrà limitar el temps de l'estada i evitar aglomeracions. La prioritat, conclou l'alcalde, és saber exactament com es farà per poder contractar els serveis a temps.