Junts per Berga ha presentat una proposta per connectar els tres eixos comercials de la ciutat, el passeig de la Pau i carrer del Roser, el carrer Major i el Vall, amb l'objectiu de fer una ciutat més agradable per als vianants i per augmentar la visibilitat dels comerciants. Les propostes del grup de l'oposició van acompanyades de recreacions gràfiques que permeten veure i fer-se una idea de com quedarien les tres zones.

Amb aquestes tres actuacions es pretendria generar un impacte directe en la dinamització comercial de Berga i també contribuir a crear una ciutat amb els carrers més vius. El líder de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha exposat a Regió7 que «l'objectiu que té aquesta proposta és posar-la a disposició de la ciutadania i de l'Ajuntament de Berga, ja que hem de reflexionar en la manera de connectar els eixos comercials de la ciutat per crear noves zones de vianants. En part recollim algun punt del Pla de Mobilitat que ja hi havia, però hi posem imatges per generar entre la població la il·lusió de cap on podem construir la ciutat».

Els detalls de les actuacions

Les tres propostes de Junts per Berga ja s'han presentat als diferents portaveus municipals de l'Ajuntament de Berga i es basen en tres actuacions. La primera s'ubica a la plaça de la Creu, on el grup de l'oposició creu que caldria prohibir la circulació de vehicles, excepte els que pugin pel passeig de la Pau i es dirigeixin al carrer del Roser. Aquesta modificació permetria la creació d'un nou entorn d'activitat a la ciutat i ajudaria, entre altres coses, a la instal·lació de terrasses de bars i restaurants.

La següent proposta seria convertir la Ronda Moreta en un únic sentit de circulació, com ja preveia el Pla de Mobilitat, per aconseguir així una reducció considerable de la densitat del trànsit i facilitar la connexió entre el carrer Major i la plaça de la Creu. Amb això, es generaria un anell al voltant del barri vell que podria oferir una circulació amable als vianants, amb zones de parada al llarg de tot el recorregut, i zones verdes i arbres per tal de donar un caràcter de passeig. Aquest sentit únic a la circulació també contribuiria a connectar el carrer Major amb el ja existent aparcament a la Rasa dels Molins, al qual caldria millorar els accessos des de la Ronda Moreta.

L'última proposta de Junts per Berga se centraria a la plaça Viladomat i es tractaria d'enderrocar l'edifici del sindicat i poder plantejar una gran esplanada, també amb plataforma única, que connecti aquest indret amb el carrer Major i la Ronda Moreta.

La connexió de les vies comercials de Berga i la seva transformació per al gaudi dels vianants ja ve de lluny al consistori berguedà i diversos partits ho havien proposat en els últims anys. La complexa mobilitat a peu per la ciutat és un dels problemes a l'agenda de l'Ajuntament. Jordi Sabata afirma que «el Pla de Mobilitat ja parlava de certes modificacions i nosaltres ho focalitzem en els punts concrets on s'ha d'actuar per connectar aquests eixos. És la proposta que creiem que ha d'anar bé i la presentem per començar a treballar per aconseguir-ho».

Junts no quantifica la inversió

Jordi Sabata no ha volgut parlar de la inversió necessària per tirar-ho endavant i ha apuntat que seria possible realitzar-ho en diverses fases. «No ho hem volgut quantificar, ja que la proposta és només a nivell de com creiem que s'ha de fer. Si parlem d'inversió es podria fer per fases, per exemple ampliant les voreres ja es pot començar a construir aquest recurs per passejar o per incrementar les places d'aparcament al voltant del barri antic. Amb poc podem fer molt, podem anar-ho fent en processos i per això ho plantegem amb tres accions», assegura Jordi Sabata.

Les propostes de millora en els eixos comercials de la ciutat es presentaran als ciutadans de Berga en un butlletí que Junts repartirà properament per la ciutat. En el butlletí es fa èmfasi en la necessitat de planificar la ciutat per fer front a la crisi generada per la covid-19 amb garanties. El butlletí també fa un repàs i una valoració d'actuacions que ha portat a terme l'Ajuntament durant el darrer any.