Berga ha homenatjat als patumaires berguedans Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera en l'acte de commemoració del 15è aniversari de La Patum L'acte ha posat en valor la importancia de la declaració de la Unesco per a mantenir l'essència de la Patum en els últims anys.

El consistori berguedà ha celebrat aquest dijous un acte reduït i adaptat a les mesures de la covid-19 per recordar aquesta fita que ha fet encara més gran la festa berguedana. La Sala de Plens de l'Ajuntament de Berga, sense públic però amb la presència de representants polítics i familiars dels homenatjats, ha viscut un acte auster i concís que ha posat en valor la importància del reconeixement de la Unesco.

Montse Venturós, alcaldessa de Berga ha agafat la paraula per afirmar que la decisió de l'any 2005 va suposar per la Patum «un element més per mantenir l'essència de la festa, ja que la mateixa Unesco ha esdevingut una protectora directa d'aquesta forma d'expressió cultural». L'alcaldessa ha recordat que aquest és un mèrit col·lectiu de tots els berguedans que han fet possible la festa al llarg de més de 600 anys.

Per celebrar aquest reconeixement, l'Ajuntament va iniciar l'any 2016 la gravació de 'Vides de Patum un projecte que recull el testimoni de persones vinculades a la festa amb l'objectiu de deixar constància de la seva evolució a través de les experiències. Enguany, els protagonistes han estat Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera. Els tres patumaires han estat presents a l'acte i han recollit de mans de regidors i representats de les comparses un detall commemoratiu.

Josep Cuberas, que va fer el seu primer salt de Plens quan era adolescent i des d'aleshores n'ha realitzat un total de 200, ha destacat que «és un honor que tinguem una obra mestra Patrimoni de la Humanitat, és fabulós, no sé si ens en donem compte, però som reconeguts mundialment». Pel que fa als plens, Cuberas ha volgut agrair el treball de la comparsa. «Per mi és la millor de Catalunya. No n'hi ha cap més com aquesta. La feina que porta és per treure's el barret i vull donar-los les gràcies per aquest espectacle fabulós», va dir Cuberas, que va acabar amb un «visca Berga i visca la Patum molt aplaudit per la sala.