Sant Jaume de Frontanyà només disposa d'un cens electoral de 12 ciutadans. De cara a les eleccions catalanes del proper 14-F, si no es pogués constituir l'única mesa electoral del municipi per falta de gent, hi hauran d'anar suplents dels municipis veïns de Vilada i Borredà, segons ha dictat la Junta Electoral de Zona (JEZ).

Per constituir una mesa electoral es necessita un total de 9 persones (1 president titular i 2 suplents; 1 primer vocal titular i 2 suplents; i 1 segon vocal titular i 2 suplents). A Sant Jaume, una de les persones que estava convocada per anar a la mesa ja ha presentat al·legacions excusant-se per no assistir-hi, així que el municipi ha hagut de recorre a una de les tres persones restants del cens que, en principi, hi podrà ser sense problemes, segons ha explicat l'alcalde Manel Anselmo.

En el cas que en el transcurs dels pròxims dies es presentessin més al·legacions, fins al punt de que el municipi ja no disposés de més persones del cens electoral, la Junta Electoral hi haurien d'anar suplents dels municipis propers (en aquest cas Vilada i Borredà) després d'haver assistit a la composició de les meses i garantint que queden alliberats de la responsabilitat de ser-hi.

A hores d'ara, segons ha confirmat la mateixa JEC, només Sant Jaume de Frontanyà es trobaria en aquesta situació, però caldrà veure què passa també amb el municipi de Gisclareny, el més petit de Catalunya amb només 26 habitants, si alguna persona designada per anar a la mesa també s'acaba excusant.

El batlle explica que al poble hi ha molt poca gent que pugui estar a una mesa, donat els pocs habitants que són i «restant els majors de 65 anys, els nens i els càrrecs electes». Anselmo creu que la solució hagués estat «no fer les eleccions donat el risc que correm tots» i avança que «molts pobles no estan d'acord amb aquesta decisió de moure veïns d'un municipi a l'altre pels riscos que pot comportar». En aquest sentit, el batlle diu que «a dia d'avui, amb la situació actual, sí que podríem constituir la mesa, però d'aquí una setmana poden passar moltes coses i no sabrem si hi haurà gent confinada».

La resolució diu que aquest règim de substitucions «es fa extensible a tots els municipis» que formen part de la Junta Electoral de Zona de Berga i deixa clar que «en cas que no es puguin constituir la mesa en algun col·legi electoral seran substituïts pels suplents de les altres meses dels col·legis electorals i, si només hi ha una mesa, pels suplents de les meses dels pobles més propers o contigus».

Quim Espelt, alcalde de Vilada, es queixava ahir als micròfons de Rac1 de la decisió presa per la Junta Electoral de Berguedà. «No entenem que això justifiqui demanar als nostres veïns que facin un sobreesforç i que els posem en una situació de risc». No es tractava d'una situació de manca de solidaritat, sinó de pensar que aquests veïns, alguns dels quals assegura l'alcalde que també podien presentar excuses per evitar ser en una taula electoral, han acceptat fer-ho per al seu poble, però considerava que podia ser excessiu exigir-los que també haguessin d'anar al poble veí, que en el seu cas es troba a uns 14 quilòmetres de distància.

Té arguments similars l'alcalde de Borredà, Jesús Solanella, que també va intervenir en el programa matinal de l'emissora. «Allò ideal seria buscar voluntaris a la zona electoral i després fer un sorteig», indicava l'alcalde, que era crític amb la decisió judicial. «Segur que seria més bona pràctica que el que estan fent ara mateix», va afegir.

El que ha fet la junta electoral de zona ha estat definir una àrea electoral entre els tres municipis, Sant Jaume de Frontanyà, Vilada i Borredà. D'aquesta manera, la resolució judicial considera que els substituts de tots els col·legis s'han d'esperar no només a constituir la seva mesa, sinó també a que es constitueixin les de les poblacions veïnes, i, si cal, fer la substitució adient.

La normativa electoral indica que si no hi ha prou membres per constituir la mesa es pot recórrer al primer elector que vagi a exercir el seu vot. Aquesta possibilitat, a causa de l'escassedat de votants, es fa difícil que es pugui garantir en poblacions tant petites com Sant Jaume de Frontanyà o Gisclareny, que són els dos pobles de Catalunya amb menys habitants.

La Junta electoral ha demanat als ajuntaments que col·laborin per garantir que totes les meses es podran constituir correctament el proper dia 14 de febrer. Ara estan analitzant els milers d'al·legacions que els ha arribat per evitar ser a la mesa i en el cas de detectar algun problema s'intentarà resoldre abans de les 8 del matí del dia de votació, quan estan convocats tots els membres de les meses.

156 peticions a Puigcerdà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va informar ahir que a part de les gairebé 600 peticions de la junta del partit judicial de Manresa, també hi havia 166 peticions presentades al de Berga, 384 al d'Igualada, 99 al de la Seu i 156 al de Puigcerdà.