Fusionar senderisme i esport amb consciència espiritual envers les plantes i els elements de la natura. Aquesta és una de les propostes del Festival Camina el Berguedà en la seva segona edició, que se celebra aquest cap de setmana en diferents punts de la geografia de la comarca i serveix per inaugurar unes jornades de senderisme que inclouen tots els territoris de la marca Pirineus.

«No parlem del nom científic de les flors sinó de com convertir-nos en elles per sentir-les des del nostre interior», explica Sara Vallhonrat, una de les guies de l’activitat que ha tingut lloc aquest dissabte pels voltants de l’església de Sant Martí de Capolat, amb una ascensió inclosa al santuari dels Tossals.

Durant la ruta circular de quatre quilòmetres, i que s’ha allargat també prop d’unes quatres hores, els participants a l’excursió s’aturen per fer banys de bosc. S’estiren, toquen els arbres i realitzen exercicis de meditació. «Es busquen coses que cridin l’atenció», remarca Vallhonrat. A més, la guia posa en valor el senderisme interpretatiu. «No vas a fer hores, sinó a gaudir», assenyala.

En finalitzar la ruta, la fitoterapeuta Teresa Altimir va impartir un taller complementari de plantes silvestres de l’època, com ara la ravenissa o la xicoia. Els senderistes també han pogut degustar aquests elements florístics.

Les activitats programades en el marc del Festival de Senderisme dels Pirineus es desenvolupen en grups reduïts, normalment d’unes 20 persones. «És per millorar la qualitat de l’activitat», diu Rosa Colomé, tècnica de turisme de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, l’entitat que impulsa la celebració de l’esdeveniment a la comarca.

Ara bé, l’activitat de Camins de Flors, ni tan sols ha comptat amb el 50% d’inscripcions, és a dir, amb 10 persones, mentre que en altres tres excursions del festival sí que s’han exhaurit les places. En aquest sentit, Sara Vallhonrat admet que crida menys l’atenció que altres activitats, però considera que progressivament està agafant més ressò.

El Festival Camina el Berguedà va donar el tret de sortida divendres amb una ascensió nocturna al Comabona i un taller astronòmic. Aquest dissabte, a part de l’activitat ja esmentada, també s’ha celebrat una caminada i un petit concert a l’indret de la Foradada de Malanyeu. Avui diumenge conclouen les jornades amb una marxa nòrdica a l’entorn de Pedret, una ruta per Vallcebre i una visita amb tast de productes artesans a la granja ecològica Bufala.