Les antigues galeries de Riutort, a Guardiola de Berguedà, no només guarden la singularitat del petroli que regalima de les parets i el passat històric d’activitat minera a la comarca, sinó que també tenen uns bacteris que descomponen l’anomenat or negre. El catedràtic de la Universitat de Barcelona, Albert Permanyer, coordina un equip d’investigadors que ja ha publicat un estudi previ sobre la mina i que treballa per esbrinar el comportament d’aquesta agrupació de bacteris.

Els bacteris s’alimenten del petroli i fan que perdi propietats | MIREIA ARSO

Els organismes degraden el petroli que hi ha a l’interior de les galeries i fan que perdi alguns dels seus components, el que acaba reduint la seva qualitat.

L’objectiu final de la investigació és saber quins bacteris són els que descomponen el petroli al fons dels bassals d’aigua que es formen a les galeries i els que ho fan a la superfície, ja que aquest procés es fa d’una manera diferent a cada part. Permanyer explica que a la superfície els bacteris fan una degradació aeròbica, és a dir, amb oxigen. Al fons és anaeròbica, sense oxigen.

«Estem intentant entendre com actuen, ja que a la part superior dels bassals hi ha degradació aeròbica, però, quan el petroli perd propietats i s’enfonsa, la degradació és sense oxigen».

Riutort és un punt peculiar i. És una de les poques mines subterrànies de petroli que hi ha al món i l’única visitable a Catalunya. «És un cas particular perquè és una galeria dintre d’una roca mare de petroli i és incomparable amb altres mines», explica Permanyer.

Recentment s’ha comentat que la investigació té la intenció de veure com aquests organismes poden ajudar a eliminar vessaments al mar, però Permanyer assegura que l’objectiu de l’estudi no és confirmar si això és aplicable o no a altres punts, sinó entendre quins organismes actuen en aquest medi en el procés de degradació. «L’estudi es pot comparar amb degradacions en altres camps de petroli, però actualment, no estem estudiant com eliminar vessaments al mar», diu.

La mina fa quatre anys està tancada per esllavissades, però reobrirà al públic a la tardor amb la seguretat reforçada. Les obres, que han costat prop de 75.000 euros i han sigut finançades pel Consell Comarcal del Berguedà, han consistit a instal·lar unes malles al sostre i les parets per evitar la caiguda de rocs, també s’ha renovat la il·luminació i s’han instal·lat unes tanques per evitar que els turistes malmetin la mina.