Berga viurà els dies 18 i 19 de setembre una fira de Santa Tecla gairebé com la de l’any 2019 i d’edicions anteriors, sense la previsió d’haver de tancar i limitar els accessos. La mostra del sector agrari i ramader constarà de més de 60 parades i diferents activitats amb uns protocols sanitaris més flexibles que els de l’any passat.

El consistori sí que haurà de controlar l’aforament dins del recinte, però la regidora de Promoció Econòmica ha apuntat que és «matemàticament impossible» arribar al límit que marca el Procicat en l’ampli espai del Passeig de la Indústria.

La ramaderia

Hi haurà una representació important de bestiar com ara xais, cabres, vedella, de les quals la majoria són races autòctones catalanes i es poden trobar pasturant en diferents punts de la comarca. En total, es preveu que hi hagi uns 100 caps de bestiar, una xifra similar a la d’altres anys. S’hi trobaran exemplars de vaca Bruna dels Pirineus i Aubrac, ovella ripollesa, cabra murciana-granadina, poni Shetland, cavall de sella, porc Duroc, oca de l’Empordà, ànec Carolina i gallina flor d’ametller, entre d’altres. 

El formatge, estrella

A més, hi haurà 14 pastors formatgers -sis més que el 2020- i més de 20 productors alimentaris i de plantes medicinals, i artesans, expositors de maquinària agrícola i d’automoció. Rifà ha assenyalat que és una fira força «antiga» com per estar orgullosos de fer una nova edició el 2021.

Precisament, durant el certamen també hi haurà la presentació de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans. Actualment, aglutina una vintena de socis i sòcies. Josep Venturós, president de l’entitat i propietari de Formatges Cuirols, ha explicat en la presentació de la fira que ha assegurat que «la nostra forma d’elaborar els formatges és més sostenibles perquè treballem amb llet dels nostres ramats, no l’hem de transportar i tots els animals es troben en pastura».

Programació variada

El públic assistent a la fira també podrà gaudir d’una extensa programació d’activitats dedicades a la cultura, la música, la gastronomia i la divulgació. Enguany, hi haurà una exposició de maquinària antiga amb els Amics dels Tractors d’Època del Bages, una sortida etnobotànica i un taller de cuina d’aprofitament a càrrec de Corremarges. També s’ha impulsat un concurs de recol·lecta per fomentar l’horticultura i promoure la participació de tothom aportant hortalisses poc normatives.

Els concerts

Pel que fa a l’àmbit musical, hi haurà una demostració i ballada de country, trobada d’acordionistes i actuacions musicals de country, folk i jazz amb els grups The Honky Tones, Betzuca i Abel Leiva Trio. 

Per a infants

A més, hi haurà una àmplia oferta d’activitats pel públic infantil. Per exemple, hi haurà passejades amb poni a càrrec d’Hípica Vilaformiu, jocs al carrer, un espectacle familiar, pintada de bolets i fira d’atraccions, entre d’altres.