«Bergavisió» és el lema ideat per l’Ajuntament de Berga per un Carnaval que vol imitar, com a mínim a nivell de màrqueting, el festival europeu de la cançó. Deixant de banda aquesta qüestió més estètica, l’edició d’enguany serà especial per la represa de les activitats tradicionals i multitudinàries de la festa de la disbauxa, que el 2020 es va celebrar pocs dies abans de la irrupció de la covid-19.

Els carrers i places tornaran a omplir-se per veure desfilar les comparses i carrosses participants al Concurs de la rua del Carnaval. El recorregut s’iniciarà al carrer del Roser (a l’alçada de l’antic bar Cal Tonillo) i finalitzarà a la plaça de Viladomat. 

El concurs comptarà amb un jurat itinerant i un jurat estàtic, situat davant del Mercat Municipal per tal d’avaluar les propostes participants al gran festival ‘Bergavisió’. Per participar-hi, caldrà inscriure’s a través d’un formulari en línia disponible fins al divendres, 25 de febrer, a la una del migdia.

En relació al context sanitari, els integrants de les comparses, així com el públic, haurà de fer ús de la mascareta durant la rua. En aquest sentit, la regidora de Festes, Roser Valverde, va explicar en roda de premsa que el jurat itinerant vetllarà perquè es compleixi la mesura. A més, Valverde, va apel·lar a la responsabilitat individual dels participants. Tot i la recuperació de l’activitat, l’edil admet que és un any diferent i que potser «el volum de comparses no serà el mateix».

D’altra banda, es dispensarà aigua gratuïta a les comparses abans de l’inici de la desfilada per promoure un consum responsable i no abusiu de begudes alcohòliques. 

Dissabte a la nit, serà el torn del ball dels cornuts, en el qual s’habilitarà un Punt Lila LGTBIQ+ que oferirà informació i atenció sobre violències sexistes. De cara a la jornada de diumenge es reeditarà la Guerra de la Farina entre el bandol carlí i liberal, que el 2020 es va incloure en la programació d’actes del Carnestoltes.

La festa finalitzarà el dimecres de cendra amb la vetlla i enterrament de les reines del Carnaval. La vetlla es farà a l’Ajuntament i a continuació hi haurà la processó de ploraners i ploraneres acompanyades dels gegants de la Bauma dels Encantats i l’EMM Berga.L’acte finalitzarà a la plaça del Forn, on enguany es repartiran les sardines en envasos per emportar. 

El pressupost que l’Ajuntament destinarà al Carnestoltes 20222 és d’uns 30.000 euros, aproximadament el mateix que en les altres edicions abans de la pandèmia.