Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, Berga recupera el format més tradicional de la festa d'Els Elois, que se celebrarà aquest cap de setmana del 22, 23 i 24 de juliol. No ho farà al 100%, ara a causa de l'actual context de sequera extrema que esta vivint el territori.

El regidor de Participació Popular i Turisme, Andreu Comas, ha demanat a la població que redueixi "al màxim possible" l'ús de l'aigua en la festa, apel·lant al "sentit comú" i que pensin en el futur de la festa. En la roda de premsa de presentació dels Elois d'enguany, Comas ha insistit en "prudència" en la utilització de l'aigua, en un context com l'actual de sequera important, amb incendis al territori i el pantà de la Baells a menys del 50% de capacitat. 

El regidor ha reconegut que hi ha punts "especialment conflictius" pel que fa a l'aigua, i ha detallat que es tancarà el safareig de la Pietat i la font del seu costat. Tot i que de moment no hi ha restriccions, el consistori restarà emetent a l'evolució de la setmana. "Poden haver-hi modificacions d'horaris", en funció de què digui la Generalitat, ha reconegut Comas.

Paral·lelament, ha recordat les recomanacions per garantir el benestar animal. I és que una de les accions implementades en les últimes edicions ha estat la incorporació de recomanacions i advertències per al tracte respectuós dels animals en el material de difusió de la festa. Es tracta d’indicacions sobre la limitació de persones i infants que poden pujar damunt dels rucs durant les passades per evitar sobrecarregar-los, no fer ús d’utillatge per guiar els animals i no llançar aigua directament a la cara dels animals, entre d’altres.

Josep Cuberas, president de la Junta Conservadora d’Els Elois, ha volgut recordar que "és una festa d'aigua". El responsable ha celebrat el retorn d'una festa "molt important" que ha demanat "mirar de no perdre-la". "No vull que la festa se'ns vagi tornant petita", ha reflexionat sobre el futur de la celebració.

Per això, ha demanat a berguedans, associacions i entitats que participin en aquesta edició dels Elois, encara que no sigui a dalt d'un ruc. En especial ha fet una crida a la joventut: "No ens falleu. Us necessitem".

Els Elois d'enguany començaran divendres 22 i s'allargaran fins diumenge 24 de juliol. Es deu al fet que divendres la festa arrancarà amb la gran novetat d'enguany, Els Elois infantils, que faran entorn de la celebració, però sense animals vius.

La festa està organitzada per l’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois i compta amb la col·laboració de l’Agrupació Teatral La Farsa, l’Agrupació de veïns i comissió de festes de La Pietat, la Colla Sardanista Cim d’Estela, l’Associació vocal del Berguedà Da Capo i Bergacomercial. 

A més de Comas i Cuberas, l'edició d'aquest 2022 ha estat presentada aquest dilluns pel dissenyador gràfic i Il·lustrador berguedà Salvador Lourdes Sensada, membre de l’Agrupació Teatral La Farsa, Aureli Rodríguez, president de l’Agrupació de veïns i comissió de festes de la Pietat, i Maria Gracia, gerent de Bergacomercial.

Un cartell diferent

Precisament Vinyes ha estat l'encarregat de dibuixar el cartell anunciador de la festa, un cartell "diferent", ja que no hi apareix un ruc, com és habitual. En aquest cas, se centra en la protagonista femenina del Ballet de Déu. "Per què no una persona? Per què no una dona?", ha preguntat retòricament l'artista: "El dibuix pot ser clàssic, la tècnica no". El dissenyador ha comentat que ha intentat fer una proposta diferent per donar visibilitat a altres elements destacats de la festa.

El dibuix també ha servit per il·lustrar material de la festa com el programa d'Els Elois 2022, així com un tríptic on apareix un resum de la programació d'actes. Abans del programa, en el llibret trobem un text de l'antropòleg Joan Zamora i Casals, titulat Elements característics d'Els Elois. Una mirada als animals de bast. Es tracta de les bèsties domesticades pels humans amb l’objectiu de transportar persones o mercaderies, així com de realitzar diverses activitats productives.

Cartell d'Els Elois 2022 Salvador Vinyes

En total, s’han editat 500 programes que es distribueixen de forma gratuïta a l’Oficina de Turisme de Berga. A més, també s’han imprès 5.000 fulletons desplegables disponibles als comerços de la ciutat que inclouen la informació sobre la programació de la festa d’Els Elois de 2022.

A més del cartell, Vinyes també ha dissenyat l'habitual trofeu commemoratiu. És una ferradura, "com no podia ser d'una altra manera", però també perquè és símbol de la bona sort, segons ha dit. Es tracta d'una renovació de la tradicional ferradura que s’atorga a les persones que col·laboren en la festa.

Una placa per a Dolors Santandreu

La historiadora Maria Dolors Santandreu, que va morir a finals de l'any passat, serà recordada en la festa d'Els Elois d'enguany. La Junta Conservadora dels Elois va encarregar una placa commemorativa a Vinyes, que serà entregada a la família d'aquesta berguedana estretament lligada a la festa.

El text destaca la seva "participació perseverant" en la festa, així com la "fidelitat intangible a la tradició berguedana" i la "identificació plena amb la vocació i el destí" de la ciutat de Berga. "No ens ha fallat mai", ha afegit Cuberas.

El dissenyador ha destacat que es tracta d'una placa contundent i d'un pes ressenyable, i que "durarà 1.000 anys" perquè "els records han de durar 1.000 anys". "Les coses parlen per elles mateixes", ha resumit.

Els actes

La programació d'Els Elois 2022 recupera el format habitual, després de l'aturada pandèmica. La festa arrancarà aquest divendres, amb la novetat d'Els Elois infantils, amb activitats a la plaça Viladomat a partir de les 17 hores, l'arribada d'un cavall de fusta de mida real i l'espectacle familiar Animalia, Inc. de Sàndal Produccions.

Ja dissabte al migdia es farà l'anunciament de la festa, i a les 19 hores la passada capitanejada pel tabaler, el banderer (que serà l'alcalde de Berga, Ivan Sánchez), i les administradores i administradors. Es recuperarà El rapte de la núvia a les 20:30 hores i a les 21:30 h es farà un sopar popular a la plaça de la Pietat. A la nit, la mateixa plaça acollirà la festa jove amb Coi els Montgrons.

La festa grossa arribarà diumenge, amb l'entrega dels rucs a l'espai antic SES Serra de Noel (carrer del Programari Lliure), a partir de les 7 del matí. La passada arrencarà a les 9 hores a la Font del Ros i l'esmorzar popular serà al voltant de les 9:40 h a la plaça de Santa Magdalena, mentre la benedicció dels animals es farà a les 10 a la plaça de Sant Pere. Ja a les 11:30 hores, a l'església de Sant Francesc, es farà la missa en honor a Sant Eloi i la boda típica de l'Alt Berguedà. En acabar, la comitiva es dirigirà a la plaça de Sant Joan, on es ballarà el Ballet de Déu (o de l'adéu).

Els Elois 2022 acabaran amb l'acte de lliurament de ferradures, a les 13 hores a l'Ajuntament de Berga. I a les 19 h amb el ball popular amb Dolfi, a la plaça Viladomat.

Programació paral·lela

Encara en el marc de la festa d'Els Elois, hi haurà encara altres actes paral·lels. En concret, dimecres 20 i dimecres 27 de juliol arribarà a Berga el Xtrem Race Tour 2022, a la plaça de la Font del Ros i al Vall, respectivament. Divendres 22 de juliol també hi haurà repertori de música antiga amb l'Associació Vocal del Berguedà Da Capo.

L’edició d’enguany ha estat treballada per la Comissió d’Els Elois i el Consell Municipal de Festes de Berga, que està integrat per representants dels diferents grups municipals del consistori i representants del teixit associatiu local. Això ha permès repensar la programació amb l’objectiu d’incorporar novetats i fer que la festa sigui més oberta i participativa, defensa el consistori en aquest comunicat. En aquest sentit, la festa d’Els Elois comptarà amb actes culturals i lúdics impulsats per entitats berguedanes durant la setmana de celebració de la festa i la setmana posterior.

Maria Gracia, gerent de l’entitat comercial, ha explicat que l’activitat forma part de la campanya d’estiu per promoure el comerç de proximitat i que s’ha apostat per repetir la iniciativa després de l’èxit de l’any passat. “L’Xtrem Race ha fet una gira pel Berguedà i aquesta setmana arriba a Berga per celebrar la gran final del programa Berguedà Prix de TV Berguedà. I la setmana que ve també hi haurà tapes i música al passeig de la Indústria per a totes aquelles persones que vulguin gaudir-ne”, ha detallat.