L'Antiga Farmàcia Homs de Gironella inaugurarà dissabte, 29 d'octubre, un espai d'exposició permanent que permetrà fer un recorregut històric per l'evolució d'aquesta farmàcia i fer un repàs paral·lel a alguns dels esdeveniments que han marcat la població i el món de la farmàcia.

L'espai d'exposició es troba al soterrani de la mateixa farmàcia i la inauguració es farà dissabte a les 12 del migdia. La farmàcia antiga, que es conserva tal com es va crear i al mateix lloc, està ubicada a l'avinguda Catalunya i al nou espai d'exposició s'hi accedeix pel passatge Pere Serrats.

La farmàcia és una peça única a Catalunya, que manté el mobiliari de quan es va crear fa 145 anys. Disposa d'una col·lecció d’un centenar de pots de ceràmica blanca de l’època fundacional i mostra l’utillatge que explica l’activitat farmacèutica en aquella època i anys posteriors, en una vila com Gironella.

S’hi poden veure elements com el microscopi, la balança de precisió o el pindoler, entre d’altres. També és d’interès el cordialer i elements com els llums de carbur, els radiadors de ferro colat decorats amb motius florals (una mica més moderns), les pintures de l’establiment, el llum central modernista i la col·lecció de banquetes que duen un particular segell incrustat, amb els símbols de farmàcia, la copa i la serp, que envolta les lletres del cognom de la família.

Detalls de l'antiga farmàcia Farmàcia Homs

La farmàcia ha arribat fins als nostres dies intacte, ara en mans de Maria del Tura Bovet Pla i Àngels Franch Masferrer, que son besnetes del funtador, Miquel Homs i Quer. Fa una vintena d’anys s’hi va fer una important obra de restauració, que la va dur a terme una altra besneta del fundador, Lourdes Ricard Bovet. 

Gairebé 150 anys

La Farmàcia Homs va ser fundada per un farmacèutic de Cardona, Miquel Homs i Quer, que acabat de llicenciar a la Universitat de Barcelona va veure en la vila de Gironella, aleshores sense farmàcia, una oportunitat per establir-s’hi. A finals del segle XIX s’albirava un futur pròsper, amb l’empenta industrial, i amb novetats importants com la construcció de la nova carretera i l’arribada del tren (el carrilet), que més endavant va ser un puntal fonamental per a la indústria tèxtil i les mines de carbó del Berguedà.

Miquel Homs i Quer va decidir instal·lar la seva nova farmàcia en aquesta vila que aleshores tenia poc més d’un miler d’habitants, on no hi havia ni metge ni farmacèutic establert. Per tant, la seva presència el va convertir en el referent sanitari de la població.

La Farmàcia Homs va obrir les seves portes al públic el 1877 i va estar en mans de farmacèutics de la mateixa família fins al 2019. De Miquel Homs i Quer a Maria del Tura Bovet Pla i Àngels Franch Masferrer (besnetes del fundador), passant per Marià Homs i Teixidor i Maria del Tura Pla Pla. El 1999 l’activitat farmacèutica es va traslladar a un nou local annex, i la farmàcia antiga va quedar tal com estava des del seu inici.