Cercs obre camí per cobrar una taxa pel pas de línies elèctriques pel municipi

L’Ajuntament és pioner a la província de Barcelona i estima tributar uns 14.000 euros cada any

Instal·lacions elèctriques

Instal·lacions elèctriques / Ajuntament de Cercs

Redacció

L’Ajuntament de Cercs cobrarà una taxa a les companyies elèctriques que tenen línies que passen per les finques forestals de propietat municipal. Segons ha explicat l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, «la llei permet cobrar una taxa a qualsevol pas d’energia rústica, no urbana», i per això el consistori va sol·licitar un estudi a la Diputació de Barcelona per si era viable l’aprovació de l’ordenança per a la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local de les instal·lacions de transport d’energia elèctrica, gas, aigua i hidrocarburs.

Amb l’estudi favorable, l’Ajuntament de Cercs va haver de fer front a la impugnació de Red Eléctrica però finalment el consistori ha pogut aplicar aquesta taxa, i es converteix en el primer municipi de la demarcació de Barcelona que ho regula amb una ordenança fiscal. Segons Jesús Calderer, «al voltant de la tèrmica tenim una casuístiques que altres municipis no tenen, amb moltes línies elèctriques que passen per finques forestals municipals. D’altra banda, poblacions que ho han intentat ho han hagut d’aturar per impugnacions». 

L’àmbit d’aplicació és sobre les persones físiques o jurídiques, societats civils, o altres entitats amb condició d’empreses o explotadors dels sectors d’aigua, gas, electricitat i hidrocarburs, que aprofiten especialment el domini públic local en benefici particular. En el cas de Cercs correspon a energia elèctrica, amb línies de Red Eléctrica i Endesa que passen per les finques forestals municipals de la zona de l’antiga central tèrmica.

L’import de les taxes s’ha fixat en base a un informe tècnic-econòmic, prenent com a referència el valor que tindria al mercat la utilitat derivada d’aquesta utilització o aprofitament. L’Ajuntament estima cobrar al voltant d’uns 14.000 euros l’any de Red Eléctrica i Endesa per l’impacte que aquestes infraestructures elèctriques generen sobre l’entorn municipal.