L’Hospital de Berga deixa oficialment enrere el nom de Sant Bernabé, que l'identificava feia segles

El centre aposta per una renovació de la seva imatge corporativa, amb un nou logo i una nova retolació

Un plafó amb el nou logotip

Un plafó amb el nou logotip / HOSPITAL DE BERGA

Redacció

L’Hospital de Berga, gestionat per l’empresa pública Salut Catalunya Central, ha iniciat el procés de renovació de la seva imatge corporativa, amb un nou logotip identificador amb els elements que mostren el procés de transformació del centre. Pren el nom d’Hospital de Berga i deixa enrere la nomenclatura tradicional d’Hospital Sant Bernabé.

D'aquesta manera es fa oficial un canvi que Regió7 ja va avançar el mes de juny passat, si bé en aquell moment encara no es va fer públic per part de la institució. Tanmateix, darrerament el centre ja no utilitzava el nom Hospital Sant Bernabé, sinó que en alguns casos ja havia anat adquirint el d’Hospital de Berga com a nom de marca que fa servir l’empresa pública Salut Catalunya Central.

El nou logotip està format per dues parts de dos colors diferents que representen l’entorn natural del Berguedà (color verd) i l’aigua dels rius (color blau), que se sobreposen formant una creu com a símbol de l’àmbit sanitari. Ha estat l’escollit pels professionals de l’Hospital de Berga d’entre tres possibles imatges. Un altre aspecte diferencial és la integració de la nova imatge de la marca «Salut/», del Departament de Salut, que engloba tota la xarxa pública sanitària de Catalunya.

A partir d’ara s’inicia també el procés per anar canviant progressivament la imatge i retolació de l’Hospital en tots els seus àmbits incloent les grans lletres de la façana de l'edifici, on encara consta Hospital de Sant Bernabé, si bé encara no s'han concretat dates. I és que, els dos logotips conviuran durant un temps fins que la seva implementació sigui definitiva.

Set segles com a Sant Bernabé

El centre sanitari berguedà s'ha identificat amb el nom de Sant Bernabé durant uns 700 anys. Les primeres referències de l’hospital a la plaça del Doctor Saló de Berga daten d’entre finals del segle XIII i principis del XIV. En aquella època es va fundar l’hospital i la capella dedicada a l’apòstol Bernabé, motiu pel qual l’hospital es va anomenar Sant Bernabé. Des d’aleshores fins a mitjans del segle XVI no es troben més dades sobre l’anomenat hospital dels pobres. A finals de segle XVII a causa de l’envelliment de l’edifici es va veure la necessitat de construir-ne un de nou, que es va inaugurar el 1726 però conservant el nom. No es va perdre fins al 1936, amb la Guerra Civil, si bé va ser una pèrdua temporal.

El Sant Bernabé continuava donant servei a la plaça Doctor Salo, però ja era d’abast comarcal, i davant la necessitat d’augmentar les prestacions, es va decidir construir-ne un de nou que es va inaugurar el 2 d’agost del 1981 a tocar de l'actual sortida Berga nord de la C-16. Els primers dies, l’activitat de l’hospital estava compartida entre els dos edificis; el vell i el nou. De mica en mica van entrar en funcionament altres serveis, com el de rehabilitació, el març de 1982, o la residència d’avis de la cinquena planta, que es va inaugurar el novembre de 1985.

Durant els anys noranta es va valorar traslladar la residència a un nou edifici, aprofitant els antics edificis de la residència i comandància militar. El 1997 es va aprovar l'inici d'aquestes obres. La nova Residència Sant Bernabé va ser inaugurada l'any 2000 i en aquest cas manté el nom de Sant Bernabé, a diferència de l'hospital.