La casa Sotheby’s subhastarà el 17 de maig les icòniques sabatilles d’esport Nike Air Jordan 1S, amb les quals la llegenda del bàsquet Michael Jordan va jugar partits el 1985 i que va autografiar amb retolador permanent, per un preu de sortida d’entre 100.000 i 150.000 dòlars (92.300 i 138.500 euros).

En una nota, Sotheby’s va indicar que aquest parell de sabatilles fetes exclusivament per a l’estrella dels Chicago Bulls es troba entre les més valuoses de tota la història després del rècord marcat el 2019 per les Nike «Moon Shoe» (437.000 dòlars / 403.000 euros), les quals van superant una forquilla prèviament aconseguida el 2017 per unes altres sabatilles de Jordan, unes Converse (190.000 dòlars / 175.500 euros).

Les Nike Air Jordan 1S, amb els seus característics colors vermell i blanc i el símbol de la marca en negre, van establir un precedent quant a sabatilles personalitzades per a jugadors de bàsquet, ja que després la coneguda firma de roba esportiva va crear edicions a nom de Kobe Bryant, LeBron James o Scottie Pipen.

Jordan va portar aquestes sabatilles al principi de la seva carrera, fins al 29 d’octubre de l’any 1985, quan es va trencar el peu i va haver d’absentar-se de 64 partits mentre es recuperava, després de la qual cosa es va calçar versions modificades de les Air Jordan 1 en el seu retorn al bàsquet.

Col·lecció privada

D’acord amb Sotheby’s, l’article té detalls especials com els cordons vermells, els senyals del seu ús continuat, un codi que revela l’any i mes en què va ser produït i el rètol «player sample» (exemplar per a jugador), que mostra que va ser manufacturat per a Jordan.

L’article pertany a la col·lecció de Jordan Geller, fundador del primer museu del món dedicat a les sabatilles d’esport, Shoezeum, i surt a subhasta coincidint amb el 35 aniversari de la seva creació i la recent emissió del documental «The last dance», centrat en la temporada 1997-98 dels Chicago Bulls i la carrera de Jordan.

En la nota de Sotheby’s, Geller assenyala que les Nike Air Jordan 1S són les sabatilles «més icòniques i desitjades de tots els temps» i va assegurar que «fanàtics i col·leccionistes de tot el món van al ShoeZeum a admirar-les, ja que són la joia de la corona del museu».

«Tenir aquest parell ha sigut realment un plaer, i amb l’excitació entorn de Michael Jordan i «The last dance», la meva dona i jo vam decidir que era moment de deixar que les sabatilles trobessin una nova llar», va agregar.