Si hi ha un plat emblemàtic a Catalunya, aquest és el pa amb tomàquet. I és sagrat, amb ell no s'hi juga. Això és el que acaba de comprovar el diari ‘The New York Times’, que ha penjat a Twitter un vídeo explicant el pas a pas del ‘pa amb tomàquet’ que, per dir-ho finament, ha sigut molt desafortunat.

Més que fer-lo, l’ha destrossat. I aquest gran fòrum mundial que és Twitter s’ha escandalitzat amb el que ha vist. Per començar, el diari nord-americà, per aprofitar el final de temporada dels tomàquets, proposen fer un «pan con tomate», així, en castellà.

Amb tomàquets cherry

Només el nom ja ha aixecat polseguera, però el pitjor ve després. Ratllen el tomàquet (ecs!), l'unten sobre una llesca de pa torrat que primer han fregat amb all i, atenció, ho cobreixen tot amb rodanxes de tomàquet i meitats de tomàquets cherry.

Si explicat així ja posa els pèls de punta veure el vídeo és encara pitjor. Aquí el tens:

Al text que acompanya el vídeo i l'enllaç de la recepta, el diari diu que la seva és una versió, però això no ha evitat les crítiques: «La majoria dels cuiners catalans simplement tallen el tomàquet per la meitat i suquen el pa torrat amb el costat tallat. D’altres ratllen la polpa del tomàquet i la col·loquen sobre el pa. Aquesta versió afegeix rodanxes de tomàquet i uns quants tomàquets cherry per a un primer plat substancial».

Els usuaris de la xarxa social els ha faltat temps per començar a criticar, vilipendiar i insultar els autors del vídeo. També n'han fet mofa. D’altres, simplement, han demanat «respecte». Però la recepta, és cert, no ha deixat a ningú indiferent. Han tocat una icona sagrada i això no es fa.