L'activista social de l'Alta Cerdanya Mercè Marty és la Cerdana de l'Any 2013. El concurs impulsat per l'Institut d'Estudis Ceretans (IEC) que té com a objectiu premiar l'activitat de persones, entitats i institucions de la vall ha reconegut la trajectòria solidària d'aquesta puig-cerdanesa instal·lada des de fa molts anys a la Guingueta d'Ix. Des de fa més de quatre dècades es dedica a idear i promoure obres de beneficència en favor de les famílies més desfavorides de la vall, ja sigui recollint aliments, roba o organitzant la xarxa local de la Creu Roja.

Mercè Marty va néixer a Puigcerdà l'any 1947. Viu a la Guingueta, on ha tingut tres fills. L'any 1975 va fundar el Comitè de la Creu Roja Cerdanya-Capcir i en aquests anys també ha impulsat programes sobre socorrisme i seguretat en el treball i en el món agrícola, el pla "Alguns gestos per salvar una vida" que s'ofereix a les escoles i el programa "Nadal al cor", que ha portat nens necessitats de França en hotels de la vall. L'alcalde de la Guingueta, Jean-Jacques Fortuny, ha remarcat que "Marty és un símbol d'abnegació, eficiència i disponibilitat".

L'entrega del Cerdà de l'Any s'ha fet en el context d'una votació popular que ha sorprès l'Institut d'Estudis Ceretans. Contràriament al que era la tradició del guardó, aquest any ha despertat molta més implicació a l'Alta Cerdanya que a la Baixa, d'on s'han recollit menys de 50 vots de veïns i cap ajuntament no ha participat en el procés col·locant urnes al consistori. En canvi, la pràctica totalitat dels ajuntaments de l'Alta Cerdanya de Sallagosa en avall hi han participat i l'IEC hi ha recollit uns 800 vots. Aquesta situació suposa la participació més alta mai aconseguida en la història del guardó al costat nord de la vall.