La Fundació Adis d'ajuda a les persones amb discapacitat de la Cerdanya vol recuperar el projecte "Engresca't", que permetia les persones amb discapacitat psíquica de la comarca relacionar-se amb les de les comarques veïnes.

El projecte, que la crisi va deixar aparcat en un calaix, és de gran importància per a moltes persones amb discapacitats psíquiques que es veuen limitades en la seva vida quotidiana, i per a les quals la relació amb persones d'altres comarques els obre nous mons.

El programa "Engresca't" es va fer durant uns anys entre les comarques de la Cerdanya i l'Alt Urgell, però les retallades van obligar a suprimir-lo. Gràcies a aquest programa, cada mes, la Fundació Adis i altres entitats homòlogues de l'Alt Urgell, com ara el Taller Claror, organitzaven activitats de lleure o de formació tant a Puigcerdà com a la Seu d'Urgell. Això permetia les persones amb discapacitat ampliar molt més el camp de relacions, així com la rutina d'activitats.

La Fundació Adis de la Cerdanya té en marxa tota la infraestructura necessària d'instal·lacions, treballadors i voluntariats per organitzar activitats de lleure intercomarcals per a les persones amb discapacitats psíquiques, però no té recursos per pagar el transport dels joves a la Seu, Berga o Ripoll. El president de la Fundació, Rafa Villena, ha explicat que "els nostres nois es desenvolupen en un àmbit molt més petit que la resta de la societat, i amb aquest programa els ampliàvem l'espai".

"Cal cobrir la part afectiva"

A partir d'aquestes experiències, els discapacitats de les dues comarques no tan sols van establir noves relacions d'amistat, sinó que també van iniciar accions conjuntes, com ara la creació d'un mur a Facebook. Villena ha explicat que, "ara, el que voldríem és recuperar el programa i ampliar-lo també al Berguedà i al Ripollès, el que passa és que és un projecte que requereix finançament sobretot pel que fa al transport, per això necessitem alguna empresa o entitat que el pugui finançar. És un projecte maquíssim, només pel simple fet que permet crear relacions personals; aquestes persones tenen discapacitats, però tenen sentiments, i conèixer gent les ajuda a adquirir estabilitat emocional".

La tècnica de la Fundació, Pilar Moriche, ha posat l'èmfasi en el fet que "les persones amb discapacitat del Pirineu es troben amb la mancança de l'entorn reduït". En aquest sentit, Moriche ha apuntat que, tot i les nombroses activitats que es facin a la comarca, la part afectiva de les persones no queda coberta, a causa de les poques possibilitats de fer nous amics o, fins i tot, de trobar parella.