La Cerdanya vol fer una passa definitiva per esdevenir un destí turístic de muntanya de referència. La recentment creada Taula de Camins, que aplega gestors públics i empresaris del sector, ha iniciat un projecte per recuperar fins a l'últim metre de sender i assolir els 1.000 quilòmetres de camins senyalitzats. Aquesta xifra suposaria doblar l'actual xarxa de senders de la vall i multiplicar les activitats vinculades, entre d'altres, de senderisme, bicicleta de muntanya i rutes a cavall.

La Taula de Camins de la Cerdanya treballa amb l'impuls dels empresaris hotelers i restauradors i el lideratge del Patronat Comarcal de Turisme, que s'encarrega de coordinar i buscar el finançament. Després d'uns anys d'anàlisi sobre els camins i senders de la vall, actualment té sobre la taula una xarxa de 500 quilòmetres de camins senyalitzats, uns 300 d'inventariats i 200 quilòmetres de camins identificats però que encara no s'han inventariat. Els tècnics del patronat treballen a partir de mapes i exploracions sobre el terreny per recuperar camins i passos que permetin unir els diversos recorreguts que creuen la vall, com ara els locals, el Camí de Sant Jaume o el dels Bons Homes. La directora de Turisme de Cerdanya, Montse Coronas, ha explicat que "volem projectar la Cerdanya com la comarca dels 1.000 quilòmetres de camins senyalitzats, amb un mapa amb tots aquests valors, que inclouen el senderisme, la bicicleta, les rutes a cavall, els cims o els refugis i fins i tot els paquets turístics que es poden fer".

Gastronomia i patrimoni

El propòsit de la Taula de Camins és vincular les activitats de muntanya amb la gastronomia local i el patrimoni arquitectònic com ara les esglésies romàniques que omplen el territori a fi i efecte de possibilitar una visita el més completa possible a la Cerdanya. El projecte obre ara una fase d'anàlisi sobre els camins que encara no s'han inventariat i la classificació de cadascun en funció de les activitats que s'hi poden fer i la seva dificultat. Paral·lelament, el Patronat Comarcal buscarà finançament, molt probablement dels Fons Europeus, per pagar la inversió que requerirà, que encara no ha estat fixada. En les pròximes setmanes la Taula de Camins presentarà el projecte a Barcelona.