La Festa Major del Roser que ha tancat aquesta setmana Puigcerdà ha vist néixer una fórmula que si es consolidés en els pròxims anys podria esdevenir un tret distintiu històric com ho és en altres ciutats del país. Es tracta del plantejament de la festa com una disputa entre dos bàndols rivals, els Nyerros i els Cadells, a través de jocs i competicions.

La fórmula estrenada aquest any, que segueix el model de Granollers amb els Blaus i els Blancs, ha agradat a l'Ajuntament i al Grup de Recerca de Cerdanya, i ja han anunciat que es mantindrà l'any que ve per facilitar que arreli entre els joves i veïns en general. La creació dels dos grups ha generat més participació sobretot en els trams de la festa en què tradicionalment hi havia menys activitats, com ara dilluns o divendres.

El Grup de Recerca va proposar dos caps de colla prenent joves de la vila que es destaquen pel seu activisme, i al seu entorn s'hi han sumat uns 30 components per bàndol. Durant els dies de la festa han competit "sanament" en una quinzena de proves, segons va explicar Quílez, fins al punt que al final van quedar empatats.

En aquesta primera edició, la seixantena de joves que hi han participat s'han sumat a un o altre costat per afinitat amb el cap de colla. El Grup de Recerca creu que a partir de l'any que ve els joves es mantindran en el seu grup i s'hi afegiran més participants, de manera que es podrà començar a consolidar la fórmula.

En aquest sentit, Quílez va remarcar que, precisament, "la voluntat és crear una tradició com la de Granollers". Per la seva banda, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, també va valorar molt positivament l'experiència i va assegurar que "ha estat una de les festes majors més concorregudes dels últims anys". Piñeira va apuntar que la iniciativa té com a objectiu "aconseguir que els joves s'impliquin en la festa major com en la Festa de l'Estany", ja que durant la festa del Roser els joves tenien una actitud més "passiva".