El Consell Comarcal de la Cerdanya no es creu les xifres d'atur a la Cerdanya, que, segons la Generalitat, és del 5,9%, perquè a la comarca no hi ha Oficina de Treball i, per tant, poca gent baixa a Ripoll o la Seu per apuntar-se al Servei d'Ocupació. Al Berguedà l'índex d'atur és del 10,8%, a l'Alt Urgell del 9,2% i al Ripollès del 7,9%. Sobre la base d'aquestes dades, l'àrea de Joventut de l'òrgan comarcal ofereix un nou programa de formació basat en les necessitats reals dels joves per accedir al mercat laboral.

Després d'analitzar quina formació pot ser més efectiva per als joves, el Consell ha obert el termini d'inscripcions per participar en un programa que inclourà formació sobre atenció al públic, llengua francesa i coneixement de la comarca. Amb una base en aquests tres àmbits, els joves han de poder tenir més possibilitats de trobar feina en hostaleria, turisme i comerç, treballant en restaurants, hotels, botigues o empreses de serveis, com ara de sortides.

El programa, anomenat «Tu sí que pots», el coordina una nova tècnica de Joventut que té com a objectiu fomentar la inserció laboral dels joves fins a 29 anys. Emmarcat en el projecte Singulars, inclou formació i seguidament orientació personalitzada en el procés d'entrar o reingressar al mercat laboral.

Singulars es posarà en marxa entre els mesos de març i maig amb l'etapa formativa i posteriorment es mantindrà tot l'any la fase d'orientació. El Consell Comarcal ha obert ara el termini d'inscripció a joves d'entre 16 i 29 anys que estiguin apuntats al Servei d'Ocupació (SOC) i siguin beneficiaris del pla de Garantia Juvenil. Al programa s'hi podran apuntar, fins a final de febrer, vint joves de tota la comarca.