Nou joves de la Cerdanya i l'Alt Urgell es beneficiaran aquest any del programa de pràctiques curriculars remunerades Pràcticum Odisseum, que els permet completar els seus estudis i alhora iniciar la seva primera etapa en el món laboral.

El programa s'ha posat en marxa aquest any amb la participació de les institucions públiques i empreses privades: Artesanies Carlit de Puigcerdà, el grup Taurus d'Oliana, MeteoPirineus Catalans de la Seu d'Urgell, Consell Comarcal de Cerdanya, Ajuntament de Coll de Nargó, Ajuntament de la Seu d'Urgell, amb la contractació de dos joves, Iniciatives Alt Urgell SA de la Seu i el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya.

Pràcticum Odisseu cofinança al 50% les pràctiques dels nou joves, que comporten fer un mínim de 300 hores entre els mesos de maig i setembre. Segons han explicat responsables del Consorci Alt Urgell-Cerdanya, amb la realització de les pràctiques «es vol fomentar l'arrelament del jovent al territori i frenar el despoblament dels municipis de les àrees rurals». Així, el programa «incentiva les sinergies del teixit empresarial del territori amb els estudiants universitaris perquè puguin tenir un primer contacte professional amb empreses de zones rurals», han explicat responsables del consorci.

El programa té el suport de la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la Secretaria d'Universitat i Recerca del Departament d'Empresa i Coneixement, les universitats catalanes i l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

Els nou joves de la Cerdanya i l'Alt Urgell formen part d'un grup de 66 joves de les zones rurals Leader de tot el país que també han tingut accés a pràctiques remunerades al seu territori.

En aquest sentit, els responsables del Consorci Alt Urgell-Cerdanya han destacat l'increment que ha registrat el programa des de la seva creació, l'any 2016. Aquell any es van aprovar 13 ajudes, mentre que el 2017 ja en van ser 44, una xifra similar a la de l'any passat, que va ser de 45.

Pel que fa el nombre d'ofertes publicades, en la primera edició del 2016 es va començar amb 24, l'any següent en van ser 80 i en la tercera edició, l'any passat, es va aconseguir publicitar fins a 137 ofertes, segons les xifres que ha ofert el consorci. En l'edició Pràcticum 2019 s'hi han inscrit un total de 112 empreses i s'han ofert 136 llocs de pràctiques en empreses i institucions locals.