Les residències sociosanitàries de la Cerdanya han superat el mes de confinament amb cap positiu per coronavirus entre els seus residents, la qual cosa ha aixecat un aplaudiment unànime d'institucions i gestors sanitaris de la comarca.

Tant la residència de Puigcerdà, que gestiona la Fundació Hospital de Puigcerdà, com la de Bellver, a càrrec d'un patronat que lidera l'Ajuntament local, han aplicat un protocol de seguretat estricte que des de l'inici del confinament, el cap de setmana del 14 de març, ha blindat els avis d'aquests centres de possibles contagis de la Covid-19. A diferència de molts altres centres d'arreu de Catalunya que s'han vist desbordats, les fortes mesures de seguretat adoptades a les residències de la Cerdanya han propiciat aquestes xifres positives.

Edificis blindats i desinfectat

Les dues residències de la comarca cerdana són des de fa quatre setmanes edificis on tan sols poden entrar treballadors que prèviament han superat un test de temperatura i un protocol de neteja i desinfecció. Igualment, tots els objectes que hi entren són desinfectats prèviament. A l'interior de l'equipament, els avis mantenen la distància de seguretat amb una distribució acurada dels espais comuns.

Mesures abans del confinament

Les visites dels familiars de manera presencial als centres de la Cerdanya han estat suspeses i tan sols hi poden contactar a través de dispositius electrònics com tauletes o mòbils. La Fundació Hospital de Puigcerdà, amb unes 90 places de residència sociosanitària, han remarcat que algunes d'aquestes mesures es van posar activar fins i tot abans de l'estricte confinament.

El director de la residència de Bellver, Lluís Gutiérrez, ha explicat que a partir d'aquesta setmana els familiars poden veure els padrins a través d'una finestra. Gutiérrez, que gestiona un equipament amb 29 padrins i 20 treballadors, també ha remarcat que el centre cerdà està en contacte permanent amb el CatSalut, l'Ajuntament i el Consell Comarcal per anar fent el seguiment de la situació.