L'Associació de Raiers de la Ribera del Segre ha convocat per a dissabte, 15 d'agost, una 31a edició de la Baixada dels Raiers de Coll de Nargó marcada per les mesures de seguretat per la pandèmia de la covid-19. Tant a l'arribada com en la sortida i en els actes paral·lels, l'organització establirà mesures de distància sanitària per evitar aglomeracions.

Segons ha anunciat l'entitat, els Raiers de Coll de Nargó començaran l'enraiada a partir de les 10 del matí als Clops de Fígols, des d'on s'iniciarà la baixada, la qual és prevista a les 12 del migdia. L'ofrena floral a la font de la Dona del Raier, en honor de totes les dones que cuidaven la casa i la família en absència dels raiers, que és obra de l'artista Philippe Lavaill, es manté i tindrà lloc a les quatre de la tarda, «sempre mantenint les distàncies de seguretat establertes», segons han apuntat els organitzadors.

Fonts de l'entitat ha remarcat que la baixada dels rais «és una festa que recorda a les noves generacions d'on venim, qui eren els nostres padrins, com treballaven la fusta i com era de dura la seva professió. No es tracta només de baixar pel riu, dies abans cal preparar els trams i anar a buscar les redortes, per tal que el dia de la baixada només calgui enraiar... Una de les particularitats que té la baixada de Nargó és que no recorda només els homes i el seu ofici, sinó que també és una festa en homenatge a les dones dels raiers, amb una ofrena floral a una font del poble dedicada a elles. Com deia en Ton Marot, fill de raier, eren les dones les que patien i s'havien de fer càr-rec de totes les feines de casa, del camp i dels fills mentre els homes eren fora».