Totes les estacions d'esquí catalanes, tan públiques com privades, obriran al públic dilluns que ve, dia 14 de desembre, segons ha avançat aquest matí TV3. Segons la televisió pública catalana, les estacions han pactat conjuntament l'obertura i s'espera que el govern els doni el vist-i-plau aquest mateix divendres.

Així doncs, a partir de dilluns que ve es podrà anar a esquiar i entre altres podran iniciar la temporada, si l'estat de la neu ho permet, l'estació de Port del Comte, al Solsonès, i les estacions de La Molina i de Masella, a la Cerdanya, juntament amb les d'esquí nòrdic. Això sí, segons la informació avançada per TV3, l'usuari ho podrà fer sempre que s'hagi comprat el forfet online, per evitar cues a les taquilles.

L'obertura de les pistes ha estat un tema controvertit a Europa com a conseqüència de la situació d'excepcionalitat generada per la pandèmia del coronavirus. França i Andorra, per exemple, han decidit no obrir les estacions fins el mes de gener.

Catalunya s'avançarà així almenys 15 dies als seus països veïns, un any en què la meteorologia dels últims dies permetrà obrir amb bones condicions de neu abans del Nadal.

Mesures i limitacions específiques aplicades per a l'ús i visita a les estacions de muntanya

Amb motiu de la necessitat d'establir un control al nombre màxim diari de persones usuàries de les estacions per evitar que es produeixi concentració de persones, s'ha convingut l'aplicació de les següents mesures:

Control d'aforament a les estacions

Es limitarà l'afluència diària a les estacions de muntanya, establint un control d'accés a les instal·lacions regulat per màxim de places diari concret per a cada estació. Això permetrà que les persones usuàries puguin fer ús de les instal·lacions sense que s'hi produeixin aglomeracions ni concentracions de persones. Només podran accedir-hi les persones que hagin comprat prèviament un forfet de temporada o de dia o bitllet de tren cremallera vàlid per al dia concret en què es vol visitar l'estació.

Es realitzarà un control específic a les zones d'accés a remuntadors, punts d'informació, centres de lloguer de material i serveis de restauració per ordenar el flux de visitants i garantir que en tots els casos es respectin les distàncies de seguretat mínimes entre persones.

Venda exclusiva de forfets i bitllets a través de les botigues online

Per l'adquisició de forfets de temporada o de dia, així com de bitllets de cremallera, les persones que vulguin visitar les estacions hauran de realitzar la compra a través de les botigues online. Els punts de venda físics de les estacions no realitzaran en cap cas la venda d'aquests productes i només estaran operatius com a punts de recollida complementaris a les màquines de recollida automàtica per a les compres realitzades prèviament online a https://www.turismefgc.cat/

Altres Serveis (restauració i lloguer de material)

Hi haurà serveis de restauració operatius a les estacions que aplicaran les restriccions d'aforament i altres mesures preventives que els son d'obligat compliment segons les indicacions de les autoritats competents. Els centres de lloguer de material propis també estaran operatius seguint les mesures de prevenció de la COVID19 establertes al pla de prevenció de les estacions, tot garantint distància de seguretat

Altres mesures de prevenció a les estacions d'FGC Turisme:

Serà obligatori cobrir-se el rostre amb mascareta, o bé amb un tapacoll homologat, per als infants majors de 6 anys a remuntadors, zones d'espera i als embarcaments de les instal·lacions mecàniques. També als espais tancats, edificis i zones comuns com restaurants, botigues, punts d'atenció al client i taquilles.

No es limitarà de forma específica l'aforament als remuntadors, seguint les recomanacions de l'ACEM, però si és obligatori l'ús de mascareta en aquest tipus de transport.

Al Cremallera de Núria i a telecabines i telefèrics es recomanarà mantenir el silenci, evitar parlar amb les altres persones i reduir la interacció social per reduir el risc de contagi i afegir seguretat en el transport.

Es limitarà l'aforament als espais tancats com restaurants, botigues o espais de lloguer de material, on es recomana mantenir una distància mínima d'1.5 metres entre persones. Es reforçarà el servei de neteja i desinfecció d'espais comuns. Hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic als remuntadors, les taquilles i als edificis i restaurants de les estacions.