La jerarquia dels alcaldes o l'embranzida de Junts. La política cerdana va estrenar aquest diumenge electoral un nou mapa polític, derivat de la ruptura de les bases postconvergents entre el PDeCAT i Junts. En un escenari local en el qual ERC començava a discutir als hereus de CiU la seva antiga hegemonia, que li havia arribat a donar la pràctica totalitat d'alcaldies, ara l'aparició de Junts planteja un nou escenari a tres, amb possibles aliances. La formació de Puigdemont i Borràs va guanyar als disset municipis.

Si en les eleccions al Parlament de l'any 2017 Junts va guanyar a la Cerdanya amb el 35,7% dels vots, en aquesta ocasió va revalidar la victòria amb un rival més.

En nom del PDECat de Puigcerdà, el seu líder, membre de l'executiva nacional i alcalde de la vila, Albert Piñeira, va apuntar que «al gruix dels ajuntaments hi som el PDECat; n'hi ha alguns que estan a Junts, i jo en aquestes coses vull ser molt respectuós; respecto les decisions de cadascú i, per tant, penso que s'ha d'intentar empatitzar amb les decisions que pren cadascú».

Sobre un futur polític a la vall amb les dues forces catalanistes hereves de CiU lluitant per un mateix espai, Piñeira va considerar que «en moltes coses som un espai polític similar i, per tant, en aquest sentit, són espais en els quals nosaltres ens podem sentir còmodes; jo sempre dic que la política dona moltes voltes i segurament seran espais on fàcilment es pugui confluir amb enteses, acords, pactes o coalicions... si fos així jo me n'alegraria».

Per la seva banda, un dels portaveus de Junts a Puigcerdà, Tomàs Torrent, va apuntar que «nosaltres vivim aquesta jornada electoral amb molta il·lusió perquè som un partit nou, no renunciem a res i amb la idea clara de la unilateralitat com a base». Sobre la futura confluència amb el PDeCAT a la comarca i la lluita per l'espai polític local, Torrent va argumentar que tots els possibles acords es fonamentaran sobre els programes electorals: «Aquí a la Cerdanya crec que tot això haurà de seguir la mateixa línia que en l'àmbit nacional; tots sabem que als municipis sempre és una altra història, però considero que se seguirà la mateixa línia; nosaltres aspirem a ser el partit central en l'independentisme, i ja hem dit que apostem per la línia clara del rupturisme, fins ara l'únic que ho feia era la CUP, i ara també ho fem nosaltres; crec que Junts hem irromput amb molta força, amb molta feina i un programa molt definit, tenim les ganes de fer les coses ben fetes».

Sense turisme

A la Cerdanya aquestes eleccions no tan sols es recordaran per ser les de la pandèmia, amb col·legis electorals en poliesportius, com ara a Puigcerdà o Alp, i circuits de votacions definits amb precintes en els quals els electors no es podien aturar, sinó que també es recordaran per ser les primeres sense turisme. Els cerdans no van haver de compaginar la jornada laboral amb les eleccions i arreu es va viure un ambient exclusivament local.