"L'Aniversari d'Astèrix i Obèlix - El llibre d'or" serà el títol de l'últim àlbum de l'heroi gal que amb motiu del seu 50 aniversari el dibuixant Albert Uderzo i l'editorial Albert René publicaran el 22 d'octubre en primícia mundial.

Aquesta setmana, enmig d'una gran expectació mediàtica, Uderzo va presentar a la Biblioteca Nacional de França la portada del que serà el seu cinquè còmic en solitari des que el 1977 morís el seu company inseparable, el guionista René Goscinny.

Les noves aventures d'Astèrix i del seu lleial amic Obelix compleixen les noces d'or en millor forma que mai amb l'aparició a les llibreries de tot el món d'aquesta nova odissea, que com les 33 predecessores també serà traduïda a diverses llengües i dialectes.

El nou àlbum està compost de 56 pàgines de dibuixos inèdits de Uderzo que il.lustren un text que Goscinny mai va publicar, on es narren els preparatius per a tan especial aniversari al famós poblat de les Gàl•lies.

"És una mica diferent dels àlbums clàssics", va revelar Uderzo davant desenes de periodistes, ja que "són historietes curtes, en les quals tots els personatges fan referència a l'aniversari".

Uderzo, que no va voler revelar més detalls per a reservar a cada lector el plaer d'anar coneixent poc a poc la trama, només va comentar que en el nou llibre apareixen molts dels amics que Asterix ha anat acumulant al llarg d'aquests cinquanta anys, ja que tots estan convidats a la gran festa que el poble prepara amb cura.

El dibuixant va rememorar el naixement d'aquestes aventures, que envelleixen de manera immillorable, quan el 29 octubre de 1959 aquests gals van aparèixer al primer número del setmanari "Pilote", una revista que pretenia fer front a la invasió del còmic nord-americà.

"Astèrix el gal", el primer àlbum, va veure la llum el 1961 i des de llavors milions de lectors han gaudit dels 32 llibres que van seguir, a més de les vuit pel lícules d'animació, els tres films-èxit de taquilla a França-i el parc d'atraccions que en Plailly (afores de París) submergeix en l'univers dels herois.

Però les festes dels cinquanta anys de Asterix i Obelix no acaben amb la publicació de l'esperat llibre d'or, ja que com va detallar la gerent de les Edicions Albert René, Isabelle Magnac, s'ha preparat "un gran dispositiu" entorn a l'aniversari del naixement de les aventures de la irreductible aldea.

El Museu del Cluny de París acollirà a partir del 28 d'octubre a la seva frigidarium, recentment renovat, una exposició de làmines originals d'Albert Uderzo, així com de textos mecanografiats pel propi Goscinny, que "per primera vegada s'exposaran conjuntament", va afegir la filla del guionista, Anne Goscinny.

A més, els jardins d'aquesta institució mostraran des del 22 d'octubre les paròdies d'algunes obres d'art plàstiques que inclou el nou àlbum, com una versió amb Asterix i Obelix protagonitzant "La Llibertat guiant al poble" d'Eugène Delacroix.

El compositor parisenc i fan de la saga, Frédéric Xalina, presentarà el 22 d'octubre al parisenc Teatre Champs Élysées "Le Tour de Gaule musical d'Asterix", un concert amb el que celebrarà el seu mig centenari d'existència.

En la presentació del nou còmic es van exhibir els dos segells commemoratius elaborats per La Poste (correus francesos) i es va projectar "L'hommage de la Patrouille de France" d'Eric Magnan, un film que mostra com diversos pilots dibuixen amb mestria al cel el rostre de Asterix, davant els ulls del seu creador, Uderzo, amant de l'aeronàutica.

Les celebracions de l'aniversari, que es prolongaran l'any que ve, prometen fer les delícies dels seguidors que al llarg i ample del planeta posseeix aquesta petita vila del nord-oest de França.