Punt final i punt i seguit. El gran homenatge que s'ha fet al mossèn i poeta Climent Forner amb motiu del seu vuitantè aniversari, curull d'actes arreu de la geografia de la Catalunya central, va culminar ahir a la tarda, just el dia que complia 82 anys. Però el bon estat de forma que exhibeix i l'humor que mai no l'abandona permeten aventurar que els incondicionals de la lliçó humana i la qualitat literària de Forner continuaran gaudint-ne durant temps.

La sala d'actes de la biblioteca de Navàs gairebé es va omplir amb motiu de la presentació de l'auca, el darrer i postergat acte de l'Any Forner. "Valia la pena esperar, i tant que sí", va afirmar l'alcalde de la localitat. Els protagonistes de l'esdeveniment, al marge de l'homenatjat, van ser l'il·lustrador Jaume Gubianas i el polifacètic escriptor Joan Vilamala, un tàndem artístic que ha firmat altres treballs i que ahir va exhibir la seva obra amb la projecció de les vinyetes i la recitació dels rodolins. Gubianas es va excusar pel retard amb què s'ha publicat l'auca, alhora que va reivindicar aquest gènere gràfic i literari "com una bona eina d'explicar coses". Per la seva part, Vilamala va qualificar la figura de Forner de "clàssic" de la literatura catalana. "He pogut aprofundir en la seva obra i puc dir que és un autor que ens universalitza. Mossèn Forner és un una mica vallfogonesc, irònic, i en la seva escriptura es revela com un mestre de l'auca".

El pòster conté 48 vinyetes que repassen la vida del poeta. "A Manresa, gran ciutat, / al carrer de Puigterrà / diuen que hi ha novetat", fan els versos inicials. L'Ajuntament de Navàs n'ha editat mig miler d'exemplars, que es poden adquirir al preu de 5 euros a les dependències municipals i en altres instal·lacions de l'administració de la Catalunya central.

Una de les vinyetes mostra la rectoria de la població bagenca de nit, però en una finestra s'hi veu llum. L'alcalde Josep Oliva va explicar que havia escollit aquest dibuix com a teló de fons del seu parlament pel que té de simbòlic. "Mentre la gent dorm, el rector treballa", va afirmar per justificar la tria. "Climent Forner és una d'aquelles persones que vetllen pels altres, per Navàs, i també pel seu país, Catalunya". En la seva al·locució, Oliva va manifestar que "estem vivint una setmana molt convulsa, amb gent de la classe política i empresarial que està donant una mala imatge. Però no són significatius de la majoria: molta gent treballa pel bé del país, pel bé dels altres".