Qualitat. Aquest ha estat el principal objectiu en la selecció de films que formaran part de l'onzena edició del Fecinema segons el seu nou director, Carles Ortega. "La programació és el festival. Després ja vindran els convidats i les activitats paral·leles, però la base són les pel·lícules que s'hi projecten". I en aquest sentit, el Fecinema, tot i la notable reducció de pressupost (el 30% menys), ha aconseguit una selecció que és avalada per títols destacats de l'actualitat cinematogràfica. Sobretot europea. El certamen se celebrarà del 18 al 22 de novembre a la capital del Bages.

Tenderness, protagonitzada per Russel Crowe i dirigida pel nord-americà John Polson, ha estat la cinta escollida per obrir el certamen. "És una de les més comercials del festival", diu Ortega, "però ens va semblar molt adequada per la seva temàtica. I Russell Crowe és un gran actor". Per cloure l'edició, es projectarà La cinta blanca, un film austríac de Michael Haneke, que ja va ser present al Fecinema i se li va concedir el Plácido de Plata l'any 2005 pel seu film Caché. La seva nova cinta es va endur la Palma d'Or al Festival de Cannes.

"L'objectiu és portar pel·lícules que probablement no es podran veure a les sales comercials, com la pel·lícula islandesa Jar City, o que encara no tenen distribució al nostre país, com el film serbi d'animació Film Noir. Intentem que el festival ofereixi opcions ben diferents de les que es troben a les sales normalment".

En la secció oficial de cinema negre destaca l'alta presència de cinema europeu. Els països representats són Islàndia, França, Sèrbia, Espanya, Anglaterra, i només hi ha un film americà. "Com que som a Europa i el cinema dels EUA és present a cada sala, considerem necessari aquest suport al cinema d'aquí", explica Ortega. El cinema alternatiu espanyol també serà representat, per Isaki Lacuesta, a la secció oficial amb Los condenados (premi de la crítica a Sant Sebastià), i amb un film canari, Quemando Suerte, "que tot i tenir un baix pressupost demostra que hi ha bones idees".

Tot i la reducció de pressupost, per a Ortega "hem muntat un bon festival". La resta de seccions, com la de fantàstic, tindrà sis films i, la de pantalla d'actualitat, quatre. El Fecinema també presentarà cicles gratuïts, entre els quals destaquen els dedicats al director Roman Polansky i a l'actor Jordi Dauder.